Proiectul MAC-P: trecerea în revistă a unui deceniu de realizări și inovații în agricultură

Published on: M, 06/21/2022 - 17:06

21 iunie 2022, Chișinău – Prima etapă a Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P) s-a încheiat după 10 ani de activități care au asigurat o prezență mai competitivă a produselor agricole moldovenești pe piețele internaționale. Cu acest prilej, astăzi, la Chișinău a avut loc Conferința de bilanț a Proiectului, la care au participat reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Băncii Mondiale, Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură,  Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, echipa de implementare și beneficiarii proiectului.

 

Până în prezent, cu suportul Proiectului MAC-P au fost realizate investiții importante în modernizarea sistemului național de siguranță a alimentelor, fiind armonizată legislația națională din domeniu cu normele Uniunii Europene. Totodată, au fost fortificate laboratoarele de testare a sănătății plantelor și a calității produselor alimentare, a fost construită rețeaua de punctelor de inspecție la frontieră și elaborate sisteme informaționale importante pentru ANSA.

 

În cadrul evenimentului a participat ministrul MAIA Viorel GHERCIU care a mulțumit partenerilor pentru suportul oferit în fortificarea sectorului agricol.

 

„Reușitele Proiectului MAC-P sunt de apreciat. Grație suportului oferit de Banca Mondială a fost asigurată siguranța alimentară a țării, au fost modernizate laboratoarele și încurajată asocierea producătorilor agricoli. Investițiile efectuate asigură competitivitatea produselor autohtone. Sper că vom avea o conlucrare fructuoasă în continuare și vom reuși să atragem investiții și în alte segmente ale agriculturii, îndeosebi în sectorul zootehnic și irigare”, a transmis ministrul.  

 

În context, oficialul a acordat diplome Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul agriculturii (UCIMPA) și Băncii Mondiale, în semn de înaltă apreciere și recunoștință pentru suportul oferit în implementarea cu succes a programelor MAC-P.

 

În cadrul evenimentului, directorul executiv al UCIMPA Liviu Gumovschi a vorbit despre direcțiile de acțiune ale proiectului și impactul acestuia pentru sectorul agricol.

 

„Timp de un deceniu, acest proiect a adus rezultate remarcabile. În cadrul MAC-P a fost renovat complet sediul ANSA, fiind concentrate într-o singură locație toate autoritățile implicate în controlul veterinar, fitosanitar și al siguranței alimentelor. Subliniez că, s-a reușit elaborarea și modernizarea sistemelor informaționale de management pentru ANSA, acordarea suportului necesar pentru acreditarea Laboratorului „Siguranța Alimentelor” și Laboratorului „Sănătate Animală”. Totodată, a fost facilitat accesul la piețele de desfacere prin crearea parteneriatelor între producătorii agricoli. Astfel, au fost încheiate 47 contracte de acordare a granturilor pentru proiecte investiționale în tehnologii post-recoltă cu grupurile de producători. În acest sens au fost debursate resurse de grant în valoare de 13, 5 mln dolari SUA. Aproape 6000 de locuri de muncă au fost create, dintre care peste 2300 sunt permanente. Circa 10% din capacitatea frigorifică a țării a fost construită grație MAC-P. La fel, au fost construite și dotate cu echipament 5 puncte de inspecție la frontieră, fiind pe deplin funcționale și asigurând controlul oficial al animalelor vii, plantelor, alimentelor, furajelor, medicamentelor de uz veterinar, pesticidelor în cadrul acțiunilor de protecție a sănătății publice, sănătății animalelor și a plantelor și prevenirii introducerii bolilor epizootice în țară. Proiectul a oferit sprijin și pentru reabilitarea fâșiilor de prevenire a eroziunii. Cu suportul Moldsilva au fost reabilitate 2241,7 ha de perdele forestiere, iar suprafața de teren protejată de perdelele de protecție reabilitate constituie peste 64 ha”, a comunicat Liviu Gumovschi.

 

Prima etapă a Proiectului a fost implementată în perioada 2012-2022 și a avut un buget total de peste 62 milioane de solari SUA. De la lansarea Proiectului și până în prezent, Guvernul Republicii Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare au semnat trei acorduri de finanțare adițională pentru Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova.

 

Notă: Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova a fost lansat la sfârșitul anului 2012 cu obiectivul general de sporire a competitivității sectorului agroalimentar al țării prin susținerea modernizării sistemului de management al siguranței alimentelor, facilitarea accesului producătorilor agricoli la piețe și integrarea practicilor agricole și de mediu și a practicilor de management durabil al terenurilor.