Experții naționali antrenați în activitatea de raportare către Convenția privind poluarea atmosferică transfrontalieră pe distanțe lungi au participat la un seminar de instruire

Published on: M, 11/10/2020 - 09:42

6 noiembrie 2020, Chișinău - Secretariatul Convențieiprivind poluarea atmosferică transfrontalieră pe distanțe lungi (CLRTAP) în comun cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltări Regionale și Mediului au organizat un seminar de instruire privind realizarea și raportarea angajamentelor țării în cadrul Convenției. Evenimentul, desfășurat în format on-line, a fost destinat experților naționali antrenați în activitatea de raportare către Convenția LRTAP.

 

Participanții la seminar au fost familiarizați cu noile cerințele de raportare actualizate de CLRTAP, axându-se pe:   

 

Ghidul de inventariere al emisiilor EMEP / EEA 2019, ca document principal în pregătirea rapoartelor către  Convenție. Bazele de date și factorii de emisie;

 

Liniile directoare privind raportarea datelor și proiecțiile emisiilor. Recomandări privind colectarea datelor;

 

 Informații introductive despre cartografierea emisiilor și utilizarea programelor GIS; obiective și sarcini pentru anul 2021;

 

Informații privind posibilitățile de utilizare a programelor GIS. Metode de compilare a inventarelor de emisii spațiale QGIS;

 

Recomandări pentru pregătirea nomenclatoarelor de raportare NFR și a  raportului informativ (IIR).

 

Totodată, reprezentanții Secretariatului CLRTAP le-au recomandat experților naționali includerea în anii următori în raportul IIR a unor noi compartimente: cartografierea și proiectarea emisiilor.

 

Pentru implementarea cu succes a Convenției şi Protocoalelor adiționale la care țara este parte, este necesar dezvoltarea unui sistem complex de evaluare și gestionare a calității aerului în Republica Moldova.  

 

În anul 2020, conform cerințelor Convenției, Republica Moldova a prezentat Secretariatului CLRTAP  rapoartele NFR și IIR pentru perioadele 1990-2017 și 1990-2019, elaborate cu susținerea financiară  și metodologică a Coaliției Climă și Aer Curat. Pentru prima data, ca parte componentă a raportului de inventariere NFR, a fost inclus și poluantul ,,carbonul negru/ black carbon”.

 

La seminar au participat reprezentanți ai Secției politici de aer și schimbări climatice din cadrul MADRM, Agenției de Mediu, Institutuluide Chimie, Institutului de Energetică, Institutului de Ecologie și Geografie, care la final au convenit organizarea, în anul 2021, a unui seminar cu implicarea exercițiilor practice privind cartografierea și proiectarea emisiilor, pentru a spori capacitățile angajaților Agenției de Mediu - instituție responsabilă de elaborarea și prezentarea rapoartelor către convențiile de mediu.

 

Notă: Republica Moldova este parte a Convenției  din anul 1995 (H.P. nr. 399/1995), iar prin ratificarea Legii nr. 1018/2002 Protocolul privind poluanții organici persistenți și Protocolul privind metalele grele, țara și-a asumat angajamentul de a preveni treptat și a reduce emisiile de poluanți atmosferici în scopul combaterii poluării transfrontaliere.