Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Ministrul Nicolae Ciubuc a reunit membrii Consiliului pe filiera de produs legume-fructe proaspete și procesate pentru a discuta despre problemele din sectorul pomilegumicol

Published on: M, 10/10/2018 - 16:32

Marți, 9 octombrie 2018, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, după o pauză de șase ani, a avut loc prima ședință a Consiliului pe filiera de produs legume-fructe proaspete și procesate. Consiliul a fost reunit la inițiativa ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, cu scopul de a identifica soluții viabile pentru agricultori în contextul perioadei de procesare a fructelor și legumelor.

”Am convocat Consiliul pentru a pune în discuție problema costurilor de producție în raport cu negocierea prețurilor de achiziție, dat fiind faptul că prețul oferit pe piață de procesatori nu acoperă cheltuielile suportate de agricultori la creșterea culturilor respective, iar fermierii se confruntă cu dificultăți în procesul de realizare a merelor. Mă bucur, că ați acceptat să reunim acest Consiliul, pentru  a identifica soluții optime pentru agricultori și a asigura o concurență loială pe piața agricolă”, a menționat ministrul Nicolae Ciubuc, la început de ședință.

 

În cadrul primei ședințe s-a discutat despre roada de mere și prune din acest an, inclusiv, situația creată în sectorul pomicol la nivel mondial, în condițiile în care se prognozează o producție globală record de fructe, în special mere și prune, în țările vecine: Polonia, România, Ungaria, Ucraina, Bulgaria, dar și în toată Europa.

 

Procesatorii și producătorii au constatat că în acest sezon agricol, condițiile climaterice dificile le-au creat dificultăți cu referire la piețele tradiționale de desfacere a fructelor proaspete și procesate și au solicitat analiza pieței și estimarea costurilor de producție și prețurilor de realizare, precum și negocierea prețurilor de achiziție pe produs.

 

Totodată,  aceștia au propus mai multe scheme de achiziție, rambursare a plăților pentru produs, modalități de conlucrare pe termen scurt și mediu între producătorii de materie primă și fabricile de conserve.   

 

Tot în cadrul primei ședințe au fost aleși noii membri ai Consiliului, s-a discutat despre activitatea în continuare a acestuia, precum și au fost menționate principalele provocări din domeniul pomilegumicol.  Astfel, membrii Consiliul pe filiera de produs legume-fructe proaspete și procesate sunt reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, asociațiilor profesionale ale producătorilor de materie primă și procesatorilor.

 

La finalul discuțiilor a fost propus un preț minim de referință la achiziția merelor pentru procesare, ce a fost agreat și cu membrii producătorilor agricoli.

  

10 octombrie 2018

Serviciul informare și comunicare cu mass media