Sesiunea de consultare privind proiectul de lege pentru organizarea și funcționarea Camerelor Agricole a avut loc la Bălți

Published on: M, 07/10/2024 - 12:12

9 iulie 2024, Chișinău - La Bălți a continuat misiunea de consultări privind organizarea și funcționarea camerelor agricole.

 

Prin aceste camere agricole, se urmărește crearea unui cadru organizat care să faciliteze comunicarea, schimbul de bune practici, informatie, consultanță  și accesul la resurse financiare.
Un punct central al evenimentului a fost prezentarea susținută de Herman Shuftess, fermier și fost președinte al Camerei Agricole din Austria. Acesta a împărtășit experiența Austriei în crearea și funcționarea camerelor agricole, subliniind importanța acestor structuri în sprijinirea fermierilor și în crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea sectorului agricol. Shuftess a evidențiat că camerele agricole sunt esențiale pentru sustinerea și pregătirea fermierilor în vederea accesării fondurilor de preaderare, oferindu-le suport tehnic și consultanță specializată.
 
 
Vicepremierul Vladimir Bolea și-a arătat deschiderea și susținerea camerelor agricole, evidențiind necesitatea producătorilor agricoli de a-și uni eforturile și capacitățile pentru a crea structuri funcționale și durabile. Vladimir Bolea a subliniat că guvernul este gata să sprijine camerele agricole și să colaboreze cu fermierii pentru a asigura succesul proiectului.
 
Producătorii prezenți la eveniment s-au arătat interesați de proiect, chiar dacă nu sunt încă hotărâți să accepte în întregime modelul propus. Ei au recunoscut, totuși, potențialul camerelor agricole de a îmbunătăți coordonarea și eficiența în sectorul agricol, precum și de a facilita accesul la fonduri europene și alte surse de finanțare. Unii au sugerat implementarea unui proiect pilot într-un raion pentru a evalua eficiența acestuia.
 
Evenimentul de la Bălți subliniază importanța continuării consultărilor și colaborării între toate părțile implicate pentru a asigura succesul și sustenabilitatea camerelor agricole, esențiale pentru dezvoltarea agriculturii și pentru creșterea competitivității fermierilor pe piața internațională. Este esențial ca toti producătorii să colaboreze îndeaproape pentru a dezvolta un model adaptat nevoilor locale, care să contribuie la dezvoltarea durabilă a agriculturii în Republica Moldova.