Importul grâului, porumbului și florii-soarelui vor fi supuse licențierii

Published on: M, 10/04/2023 - 15:55

4 octombrie 2023, Chișinău - Comisia Situații Excepționale a dispus, astăzi, reglementarea prin autorizare, pe perioada stării de urgență, a importului unor mărfuri agricole.

 

„Licențierea importului de cereale în Republica Moldova este un proces necesar pentru reglementarea comerțului cu produse agricole în țară”, a menționat vicepremierul Vladimir Bolea, în cadrul unui briefing de presă.

 

„Scopul nostru este de a controla și a monitoriza importul de cereale, asigurând, astfel, calitatea și siguranța alimentelor pentru consumatori. În același timp, licențierea va contribui la stabilizarea prețurilor la cereale și la protejarea producătorilor locali. Astfel, vom reuși instituirea unui control mai strict asupra calității produselor importate, asigurându-ne că acestea îndeplinesc standardele de siguranță alimentară”, a subliniat oficialul.

 

Vladimir Bolea a comunicat, de asemenea că, necesitatea introducerii licențierii la importul grâului, porumbului și semințelor de floarea soarelui este de a menține piața internă a produselor cerealiere și a unui preț sustenabil.

 

Conform Dispoziției, vor avea dreptul de a primi licențe de import doar persoanele juridice sau fizice care desfășoară activități economice în domeniul producerii uleiului și grăsimilor vegetale, produselor de morărit, a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă și pentru creșterea animalelor.

 

Cererea de eliberare a licenței de import, obligatoriu trebuie să fie însoțită de acte prin care se justifică necesitatea de completare a stocurilor. Totodată, mărfurile încărcate spre expediere până la emiterea prezentei Dispoziții nu vor fi supuse licenței de import.

 

Cererile de eliberare a licențelor de import sunt examinate de către o comisie constituită prin Ordinul MAIA din reprezentanți ai MAIA, MDED, ANSA, precum și reprezentanți ai asociațiilor de profil.

 

Timp de 15 zile, MAIA va elabora regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea comisiei de licențiere a importului pentru anumite categorii de cereale.„Este o modalitate de a promova producția locală de cereale și a sprijini agricultorii moldoveni. Este o măsură necesară care va echilibra interesele producătorilor locali, consumatorilor și ale statului, asigurând o piață funcțională și sustenabilă pentru aceste produse în Republica Moldova”, susține ministrul.