Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Sistemul de asigurare a conformității cu legislația de mediu în Republica Moldova a fost analizat în cadrul proiectului Uniunea Europeană pentru Mediu

Published on: M, 09/15/2021 - 17:07

15 septembrie 2021, Chișinău – Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), a elaborat, în cadrul Acțiunii Uniunea Europeană pentru Mediu/ EU4Environment, un raport privind analiza sistemului de asigurare a conformității cu legislația de mediu în Republica Moldova. Astăzi, în cadrul unui eveniment, on-line, documentul a fost prezentat reprezentanților Ministerului Mediului, Agenției de Mediu, Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Secretariatului OCDE, precum și specialiștilor în domeniul asigurării conformității din țările europene.

 

Conform raportului, analiza asupra legislației de mediu din țara noastră a fost efectuată în perioada septembrie 2020 - iulie 2021, și a fost focusată pe diverse componente ale rețelei sistemului de asigurare a conformării cu legislația de mediu, inclusiv cadrul legislativ și instituțional, activitățile de monitorizare a mediului, executarea și promovarea conformității cu legislația de mediu.

 

În cadrul ședinței, Secretariatul OCDE a prezentat rezultatele preliminare ale analizei sistemului de asigurare a conformității cu legislația de mediu în Republica Moldova, lacunele identificate și au oferit recomandări de îmbunătățire, comparând situația din țara noastră cu bunele practici internaționale, în special cu cele din Uniunea Europeană.  

 

Totodată, participanții au discutat constatările analizei și au identificat următoarele acțiuni necesare pentru definitivarea acesteia și consolidarea sistemului de asigurare a conformității cu legislația de mediu în Republica Moldova.

 

Notă: „Uniunea Europeană pentru Mediu“ (EU4Environment) își propune să ajute șase țări partenere: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina să își păstreze capitalul natural și să sporească bunăstarea ecologică, prin susținerea acțiunilor legate de mediu, demonstrând și creând oportunități pentru o creștere verde, și prin instituirea mecanismelor pentru o mai bună gestionare a riscurilor și impactului asupra mediului. Acțiunea este finanțată de Uniunea Europeană și implementată de către cinci organizații partenere: OCDE, CEE-ONU, UNEP, ONUDI și Banca Mondială, având un buget de circa 20 milioane EUR. Perioada de implementare a Acțiunii este 2019-2022.