Ministrul Ion PERJU s-a întâlnit cu noul director de țară al IFAD pentru Republica Moldova

Published on: M, 11/18/2020 - 16:33

18 noiembrie 2020, Chișinău – Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion PERJU, s-a întâlnit, în după amiaza zilei de astăzi, cu noul director de țară al Fondului Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD) pentru Republica Moldova, Samir Bejaoui și directorul UCIP IFAD, Victor Roșca.

 

Oficialii au discutat despre ratificarea Acordului privind Programul IFAD VIII sub denumirea ”Talent Retention for Rural Transformation Project”, ce va fi implementat în perioada 2020-2026 și despre procesul de elaborare a Fondului de Garantare a Creditelor în Agricultură. De asemenea, părțile au realizat o retrospectivă a proiectelor comune în derulare, precum și a asistenței financiare acordată de-a lungul anilor pentru Republica Moldova.

 

Ministrul Ion PERJU a salutat noul director de țară al IFAD și i-a mulțumit pentru prima vizită în țara noastră, precum și și-a exprimat recunoștința pentru asistența financiară de circa 124 milioane dolari SUA, acordată de IFAD țării noastre pe parcursul a 20 de ani. De asemenea, oficialul a precizat că în perioada următoare va fi ratificat Acordul privind Programul IFAD VIII, iar la capitolul Fondului de Garantare a Creditelor în Agricultură, ministrul a insistat asupra creării Fondului focusat exclusiv pe sprijinirea segmentului agroalimentar, în vederea asigurării și sporirii unui acces sustenabil la finanțare a producătorilor agricoli.

 

La final părțile au menționat că  ratificarea Acordului va facilita majorarea investițiilor în sectorul agricol și va spori oportunitățile de dezvoltare a producătorilor și accesul acestora la piețele de desfacere.  

 

Notă: Obiectivul principal al Acordului IFAD VIII rezidă în realizarea unui Proiect investițional în valoare totală de circa 25 mln de dolari SUA.  Finalitatea Acordului constă în disponibilitatea/oferirea unei finanțări ușor accesibile, acordată pe termen lung la condiții preferențiale, inclusiv cu elemente de grant - pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii și sectorului privat din zona rurală, cu accente sporite pe creșterea economică, dezvoltarea unor afaceri mai atractive, sporirea competitivității produselor agroalimentare și crearea a noi locuri de muncă.