Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Săptămâna Europeană a Mobilității 2020: „Mobilitate cu zero emisii pentru toți”

Published on: M, 09/16/2020 - 09:42

16 septembrie 2020, Chișinău - În perioada 16 – 22 septembrie, Republica Moldova, de rând cu alte state europene marchează Săptămâna Europeană a Mobilității 2020, eveniment organizat la nivel european, cu genericul: „Mobilitate cu zero emisii pentru toți”.

 

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) îndeamnă cetățenii să adopte un nou comportament față de mediu și propria sănătate, practicând mai des mersul pe jos, cu bicicleta, cu mijloacele de transport în comun sau mersul ‘în asociere’.  

 

„Mobilitatea sporește în mod substanțial calitatea vieții în orașe, contribuind la reducerea poluării aerului, poluării fonice, precum și  asigură descongestionarea eficientă a traficului urban. Totodată, mersul pe jos și mersul pe bicicletă au efecte pozitive asupra sănătății, prevenind mai multe boli cronice, în special cele cardiovasculare. Prin renunțarea pentru o săptămână sau pentru o zi la maşină, pot fi aduse beneficii considerabile, atât mediului, cât şi sănătăţii. Inițierea acestei acțiuni a fost condiţionată de situaţia alarmantă creată de poluarea intensă a aerului atmosferic din centrele urbane de către mijloacele de transport auto, emisiile cărora au un impact nociv asupra mediului și sănătății populației”, a subliniat Valentina Țapiș, șef al Secției politici de aer și schimbări climatice la MADRM.

 

Prima ediție a Săptămânii Europene a Mobilității a avut loc în anul 2002. Evenimentul se înscrie în șirul de acțiuni de sensibilizare a publicului privind necesitatea protecției aerului atmosferic (Ziua internaţională a aerului curat pentru un cer albastru – 7 septembrie; Ziua Internaţională pentru Protecţia Stratului de Ozon, celebrată anual la 16 septembrie),

 

MADRM încurajează cetățenii să opteze pentru mijloacele alternative de transport, în scopul reducerii emisiilor de gaze .