Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Noi oportunități de colaborare pentru consolidarea sectorului forestier

Published on: M, 09/15/2020 - 15:02

15 septembrie 2020, Chișinău - Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului,  Maxim POPOV, se află într-o vizită de lucru la Institutul de Cercetare și Dezvoltare de pe lângă Universitatea Transilvania din Brașov, România.

 

Oficialul a purtat discuții cu directorul ICDT, Monica Răileanu-Szeles și cu decanul facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere, Alexandru Lucian Curtu, despre activitatea de cercetare-dezvoltare-inovare desfășurată în cadrul universității și despre importanța relației dintre mediul academic și cel antreprenorial.

 

Maxim POPOV a subliniat că activitățile de cercetare și inovare contribuie la sporirea competitivității în regiune și la dezvoltarea durabilă a sectorului forestier.

 

„Universitatea Transilvania din Brașov a adoptat noi abordări didactice. Aici am regăsit parteneriate stabilite între mediul de afaceri și sistemul de educație. Este un model inovativ, ce ar trebui aplicat și în Republica Moldova, prin conjugarea eforturilor comune ale Guvernului și instituțiilor de învățământ. Cercetările efectuate de către centrele universitare și recomandările științifice ne-ar ajuta să ameliorăm fondul forestier și să utilizăm rațional resursele forestiere. Mai mult decât atât, mediul academic ocupă o poziție cheie în economia unei țări, motiv pentru care ar fi posibil să dezvoltăm și proiecte inovative între state. Ne dorim să intensificăm relațiile de colaborare cu ICDT și cu alți parteneri din România, în segmentul forestier, în vederea diseminării bunelor practici, instruirii și dezvoltării abilităților specialiștilor moldoveni din domeniul silvic”, menționează Maxim POPOV.

 

În cadrul vizitei, Maxim Popov este însoțit de directorul Agenției „Moldsilva”, Dumitru Cojocaru și de directorul Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice, Dumitru Galupa.

 

Notă: În octombrie 2017, Agenţia “Moldsilva” şi Universitatea “Transilvania” din Braşov au semnat un Memorandum de colaborare prin care au convenit să coopereze în domeniul conservării biodiversităţii, formării resurselor umane din silvicultură şi cercetării ştiinţifice.