Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Guvernul a aprobat Planurile de gestionare a riscului de inundații

Published on: S, 08/01/2020 - 10:25

1 august 2020, Chișinău – Cabinetul de miniștri a aprobat recent, în ședință de Guvern, Planurile de gestionare a riscului de inundații,  elaborate în vederea punerii în aplicare a prevederilor Legii apelor și realizării obligațiilor stabilite în Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

 

Documentul prezintă o analiză complexă a fenomenului de inundații pe teritoriul țării, evaluând construcțiile hidrotehnice, în special digurile de protecție și nominalizează zonele cu risc sporit de inundații.

 

„Urmare a analizei și evaluărilor făcute au fost elaborate planurile de măsuri, pe un termen de 6 ani (2020-2025) care stabilesc acțiunile prioritare ce vor contribui la reducerea și prevenirea riscului de inundații, creșterea rezilienței populației la situațiile de risc, precum și la creșterea capacității instituționale a autorităților publice centrale și locale”, a subliniat ministrul Ion PERJU, în ședința de Guvern .

 

Potrivit oficialului, Planurile de gestionare a riscului de inundații sunt elaborate pentru ambele districte hidrografice, Nistru și Dunărea – Prut și Marea Neagră, care cuprind hărți de hazard și de risc la inundații.

 

„Inundațiile înregistrate în ultima perioadă  pe teritoriul Republicii Moldova, au accentuat necesitatea existenței unor asemenea Planuri, ca instrumente administrative de gestionare a situațiilor provocate de inundații și pentru realizarea măsurilor de prevenire a riscului de inundații”, a argumentat Ion PERJU.

 

Planurile de gestionare a riscului de inundații au fost elaborate cu suportul proiectului „Consolidarea cadrului instituțional în sectorul alimentării cu apă și sanitație din Republica Moldova” finanțat de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și Agenția Austriacă de Dezvoltare.

 

Notă: În procesul de consultări publice a documentului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a informat și consultat toate autoritățile de resort, luând în considerare propunerile și recomandările prezentate pentru îmbunătățirea documentului, inclusiv recomandările  Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.