Tinerii sunt îndemnați să solicite subvenții în avans

Published on: M, 10/29/2019 - 13:40

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) îndeamnă tinerii producători agricoli care vor să inițieze o afacere în sectorul agricol să participe în cadrul Proiectului ”Subvenții în avans pentru proiectele start-up”.

 

MADRMreamintește că, în perioada 02.09.2019 – 22.11.2019, se desfășoară cel de-al V-lea apel de recepţionare a cererilor de solicitare a subvențiilor în avans pentru anul curent.

 

Subvențiile în avans, sunt acordate doar în baza proiectelor investiționale depuse de producătorii agricoli, ce vor desfășura pentru prima dată o activitate economică în sectorul agroalimentar.

 

Cererile de solicitare a subvenției în avans pot fi depuse de tinerii și femeile fermieri care au inițiat afaceri în domeniul agriculturii, conform domeniilor de sprijin prioritate, după cum urmează:

 1) Stimularea investiţiilor pentru utilarea și renovarea tehnologică a fermelor zootehnice;

2) Stimularea procurării animalelor de prăsilă și menținerii fondului genetic al acestora;

3) Stimularea investiţiilor pentru dezvoltarea infrastructurii postrecoltare şi procesare;

4) Stimularea investițiilor pentru producerea legumelor şi a fructelor pe teren protejat (sere, solarii, tuneluri);

5) Stimularea investiţiilor pentru înfiinţarea, modernizarea și defrișarea plantaţiilor multianuale, inclusiv a plantaţiilor viticole şi a plantaţiilor pomicole.

 

În acest context, MADRM încurajează toți doritorii să participe activ în cadrul Proiectului de acordare a subvențiilor în avans, destinat lansării noilor afaceri în sectorul agroindustrial. 

 

Amintim că, suportul statului constituie 65%  din valoarea proiectului care nu depășește 1 milion de lei.

 

Plățile vor fi efectuate în două tranșe:

 

I Tranșă - 75% din valoarea subvenției, care se va achita cu condiția prezentării dovezilor cofinanţării din partea Beneficiarului a 35% din valoarea costurilor eligibile;

II Tranșă – 25% din valoarea subvenției, în baza cererii de debursare la darea în exploatare a obiectului investiției și prezentarea actelor confirmative, conform domeniului în care este efectuată investiția.

 

Totodată, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a aprobat REGISTRUL instituțiilor recunoscute pentru prestarea serviciilor de consultanță și formare a producătorilor agricoli, lista cărora o puteți găsi accesînd linkul

http://madrm.gov.md/sites/default/files/Documente%20atasate%20Advance%20Pagines/REGISTRUL%20prestatorilor.pdf

 

Pentru mai multe detalii accesați paginile web: 

http://madrm.gov.md/ro/content/subven%C8%9Bionarea-%C3%AEn-agricultur%C4%83-%C8%99i-mediul-rural

http://aipa.gov.md/ro/content/plati-in-avans