Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

În Chişinău vor fi instalaţi senzori de măsurare a calităţii aerului

Published on: J, 06/06/2019 - 11:32

Pe străzile principale din 5 sectoare ale orașului Chișinău vor fi instalați senzori de măsurare a calității aerului. Echipamentul va monitoriza non-stop nivelul de poluare al aerului, datele urmând a fi furnizate în timp real pe un portal web.  

 

Echipamentul inteligent va fi instalat în următoarele luni de către o companie privată, în cadrul unui program de granturi lansat de Proiectul „Orașe Verzi Durabile pentru Moldova”, implementat de PNUD și finanțat de Facilitatea Globală de Mediu.

 

Echipamentul va măsura următorii parametri: ozon (O3), dioxid de azot (NO2), dioxid de sulf (SO2), monoxid de carbon (CO), pulberi în suspensie (conform cerinţelor UE de calcul a indexului de calitate a aerului), nivelul de zgomot, temperatura, presiunea şi umiditatea aerului. Pulberii în suspensie (PM10 și PM2.5) sunt particule fine generate de industrie, trafic și încălzirea locuințelor.

 

Serviciul Hidrometeorologic de Stat va selecta locațiile exacte. Aceasta va fi prima reţea de măsurare şi vizualizare în timp real a calităţii aerului din Chişinău.

 

Actualmente, calitatea aerului este monitorizată de Laboratorul pentru Calitatea Aerului Atmosferic care are în rețeaua sa 8 posturi staţionare de monitorizare (6 în Chişinău şi 2 în Bălţi). Datele privind nivelul de poluare al aerului sunt prelevate de 3 ori pe zi, în baza acestora fiind elaborate rapoarte zilnice şi lunare.

 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 91% dintre locuitorii planetei respiră aer poluat, fapt ce provoacă 7 milioane de decese pe an.