Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Main menu

Media

La MADRM a avut loc ședința Consiliului pe filiera produsului „Bovine, lapte și carne de bovine, piei și produse procesate”

Published on: Fri, 10/11/2019 - 17:18

11 octombrie 2019, Chișinău

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a reunit, astăzi, în ședință, membrii Consiliului pe filiera produsului „Bovine, lapte și carne de bovine, piei și produse procesate” cu scopul de a discuta propunerile de politici pentru redresarea situației în sectorul de producere și procesare a laptelui. Evenimentul a fost organizat la solicitarea Comitetului Director al Consiliului în baza demersurilor Asociației Fermierilor Producători de Lapte și Asociația Patronală Asociația Națională a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate LAPTE, depuse în adresa ministerului.

 

Principalele subiecte pe ordinea de zi au vizat mecanismul de implementare a plăților directe în sectorul de producere a laptelui, proiectul Programului de dezvoltare a sectorului Lapte în Republica Moldova 2019-2025, riscurile pe întreg lanțul de producere și premisele de dezvoltare a sectorului, precum și planul de acțiuni privind implementarea Controlului Oficial al Laptelui.

 

La ședință au participat ministrul Georgeta MINCU, consilierul Președintelui Republicii Moldova, Ion PERJU, reprezentanți ai autorităților centrale, asociațiilor de profil, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Consiliului Concurenței, experți internaționali, producători și a procesatori de produse lactate.

 

În cadrul discuțiilor, producătorii au solicitat modificarea Regulamentului de acordare a subvențiilor la procurarea animalelor, în mărime de până la 90% din investiție, dar și modificarea Legii cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural, și anume subvenționarea producătorilor per litru de lapte.

 

Doamna ministru Georgeta MINCU a precizat că sectorul necesită intervenții din partea statului pentru redresarea situației și au fost inițiate discuții cu partenerii de dezvoltare în vederea atragerii proiectelor de finanțare directă în sector. De asemenea, doamna ministru a solicitat producătorilor să prezinte propuneri de îmbunătățire a proiectului Programului Național de Dezvoltare a sectorului lapte.

 

Date de contact:

Direcția politici de producție, procesare

 și reglementare a calității produselor de origine animalieră

tel: 0 22 204 – 506;

 

Documente atasate: