Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

O zonă publică degradată din orașul Ungheni a fost reamenajată și modernizată cu suportul financiar al Guvernului Poloniei

Published on: S, 04/13/2019 - 11:29

Zona Berești, un spațiu public degradat din orașul Ungheni, a fost reamenajată și modernizată cu suportul financiar al Guvernului Poloniei, în cadrul unui proiect de revitalizare urbană. Vineri, 12 aprilie curent, o delegație de experți polonezi au efectuat o vizită în localitate pentru a observa specificul și potențialul zonei, precum și de a stabili următoarele acțiuni necesare în revitalizarea urbană a localității.

 

”Scopul proiectului a fost revitalizarea curții a patru blocuri multietajate. Au fost reconstruite căile de acces către curțile blocurilor. A fost construită o parcare, trotuare noi, un teren de fitness și de joacă, au fost amenajate spații verzi. De asemenea, a fost instalată și amenajată o stație fotovoltaică și 50 de piloni cu corpuri de iluminat, urmează continuarea amenajării spațiilor verzi și instalarea mobilierului urban”, a precizat șeful Direcției politici de dezvoltare regională, Igor Malai, în cadrul vizitei de la Ungheni.

 

Potrivit oficialului, proiectul a fost unul integrat, cofinanțat de trei instituții: Solidarity Fund PL în Moldova, Primăria mun. Ungheni și Facilitatea Globală de Mediu (GEF). Valoarea totală fiind de circa 3,355 mln de lei. Principalii beneficiari sunt peste 1 360 de locatari ai blocurilor, care au fost implicați în realizarea eficientă a proiectului prin activități comunitare și care s-au angajat să  administreze curtea renovată și bunurile instalate.

 

Proiectul a demarat în 2017, cu sprijinul asistenței poloneze, în cadrul programului FGM (Solidarity Fund PL în Moldova) și a fost finalizat la sfârșitul anului 2018.  

 

Menționăm, 14 orașe din Republica Moldova sunt implicate în procesul de revitalizare urbană, cu suportul financiar al Guvernului Poloniei. Pe parcursul anului trecut în orașele Bălți, Cimișlia, Comrat, Edineț, Ocnița și Ungheni au fost realizate  activități de reamenajare și modernizare a zonelor degradate, iar în anul curent, astfel de activități vor  continua în Edineț, Ocnița, Bălți, Cimișlia, Ungheni, iar la Soroca, Ialoveni și Căușeni vor fi inițiate proiecte noi, în acest sens.

 

Totodată, amintim, săptămâna curentă, s-a desfășurat Conferința internațională ”Revitalizarea Urbană în Republica Moldova”, în cadrul căreia s-au  prezentat rezultatele cooperării bilaterale dintre Ministerul Investițiilor și Dezvoltării Economice din Republica Polonia și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din țara noastră,   în vederea modernizării, dezvoltării socio-economice a orașelor din Moldova și creării condițiilor decente de trai pentru cetățeni.