Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Mai mulți producători agricoli au fost certificați GlobalGAP și GRASP

Published on: M, 12/18/2018 - 15:57

Alți 13 producători de fructe și struguri din Republica Moldova au obținut astăzi certificatele GlobalGAP  care le va permite să exporte pe piețele externe produse agricole ce corespund cerințelor de siguranță alimentară. Totodată, doi fermieri vor obține adițional și certificatul Global GRASP care confirmă responsabilitatea socială a companiilor agricole.

 

Prezent la eveniment, Secretarul General de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iurie Ușurelu a felicitat fermierii pentru decizia fermă de a se alinia standardelor internaționale care confirmă securitatea produselor, trasabilitatea și gustul deosebit al fructelor și strugurilor produși în Republica Moldova.

 

Totodată, Directoare interimară a misiunii USAID Moldova, Lynn Vega a precizat că certificatul GlobalGAP este o precondiție pentru fermierii moldoveni de a pătrunde pe piețele noi, dar și pentru a se menține pe piețele tradiționale. USAID va susținerea fermierilor moldoveni pentru ca produsele locale să fie competitive pe piețele internaționale.

 

GlobalGAP cuprinde întregul proces de producție, începând de la selectarea terenului agricol și  până la livrarea pe piață a fructelor și legumelor. Astfel, implementarea standardului GlobalGAP asigură cumpărătorul că fructele și legumele sunt sigure pentru consum, prin minimizarea efectelor negative asupra mediului, reducerea chimicalelor folosite și abordare responsabilă față de sănătatea și securitatea lucrătorilor. Legislația Republicii Moldova cuprinde mai mult de 75% din cerințele GlobalGAP, care, fiind cerințe obligatorii, trebuie să fie implementate de către producători. Totodată, certificatul GlobalGAP este o precondiție pentru beneficiarii de subvenții.

 

În Republica Moldova standardele GlobalGAP sunt implementate de 15 ani, iar de atunci circa 30 de producătorii agricoli au fost certificați, majoritatea dintre ei și-au reconfirmat în fiecare an corespunderea la cerințele respective.

 

Serviciul informare și comunicare cu mass media