Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

La Geneva s-a desfășurat Forumul ”Exportul produselor verzi”

Published on: V, 10/12/2018 - 11:15

Chișinău, 12 octombrie: Săptămâna curentă, la Geneva, s-a desfășurat Forumul ”Exportul produselor verzi”. Scopul evenimentului a fost de a prezenta Raportul privind analiza exportului verde al Republicii Moldova pentru sectoarele: nuci, miere și cereale, elaborat în cadrul proiectului „Evaluarea Naţională a Exportului Produselor Ecologice din Republica Moldova (NGER)”.  

 

”Raportul analizează mediile economice, de reglementare și instituționale și de politică comercială ce caracterizează cele trei sectoare, subliniind potențialul lor de export și de valoare adăugată. Descrie mai multe exemple de evoluții antreprenoriale de succes, sub forma unor mini-studii de caz, care prezintă producția și exportul de: nucă ecologică, exportul de miere şi cereale”, a comunicat șeful Serviciului producție ecologică și produse cu denumire de origine, Marcela Stahi, care a participat la eveniment.

 

Prin intermediul Evaluării Naționale a Exportului Produselor Ecologice, Conferința Organizației Națiunilor Unite privind Comerțul și Dezvoltarea răspunde cererii țărilor în curs de dezvoltare și cu economii în tranziție de a evalua potențialul național de avansare a dezvoltării sectoarelor verzi pentru a genera noi locuri de muncă și oportunități de export promovând în același timp dezvoltarea durabilă.

 

Totodată, studiul identifică potențialele sinergii între sectoare și potențialul de a-și spori exporturile prin ecoturism și bazându-se pe analizele SWOT pentru fiecare sector propune Planuri naționale de acțiune (PNA) specifice celor trei sectoare, concentrate pe un număr limitat de acțiuni pentru a asigura o abordare realistă pas cu pas a punerii în aplicare.

 

”Aceste Planuri Naționale de Acțiune au fost discutate și validate cu părțile interesate la nivel național în timpul interviurilor individuale și în cadrul celui de-al doilea seminar național privind părțile interesate organizat în aprilie 2018”, a adăugat șeful Serviciului producție ecologică și produse cu denumire de origine, Marcela Stahi.

 

Participarea reprezentantei țării noastre la forum a avut loc cu suportul proiectului: „Evaluarea Naţională a Exportului Produselor Ecologice din Republica Moldova (NGER)”, susținut de Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD).

 

Serviciul informare și comunicare cu mass media