Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

La expoziția Moldagrotech s-a vorbit despre ambrozie

Published on: V, 03/15/2019 - 16:33

Pe 14 martie 2019, în cadrul ediției de primăvară a Expoziției internaționale specializate Moldagrotech s-a desfășurat masa rotundă, cu genericul: ”Politici în domeniul protecției plantelor”. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și a avut drept scop informarea producătorilor agricoli despre modificările legislației cadrului normativ național ce reglementează domeniile fitosanitar şi managementul produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor.

 

Un subiect intens discutat a fost necesitatea întreprinderii măsurilor de combatere a buruienii ambrozia, specificate în actele normative aprobate de Guvern în luna octombrie 2018.

 

În acest sens, reprezentanții MADRM au anunțat că a fost inițiată și o campania de informare a populației pentru a minimiza impactul negativ a polenului acesteia asupra sănătății populației.

 

”Peste 11 mii de pliante și broșuri ”Atenție ambrozia” vor fi distribuite în toate primăriile, instituțiile publice din localitățile țării. Pe aceste pliante este scris în ce locuri crește ambrozia, cum se manifestă răspândirea ei, care sunt simptomele alergiei la polenul acesteia și cum trebuie să ne comportăm pentru a minimiza impactul negativ asupra sănătății noastre. În același timp vom desfășura mese rotunde în raioane pentru a informa autoritățile despre necesitatea de a intensifica  verificările pentru identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia în raza unităților administrativ-teritoriale, vom distribui și un spot video, în acest sens”, a precizat, șeful Direcţiei politici în domeniul protecției plantelor şi siguranța alimentelor de origine vegetală din cadrul ministerului, Veronica Tertea.

 

Totodată, în cadrul mesei rotunde au fost prezentate obiectivele și unele acțiuni realizate conform Programului național  de protecție integrată a plantelor pentru anii 2018-2027, iar Galina Vaculin, șef al Filialei Î.S. "Protecţia Plantelor”, or. Soroca, a prezentat un raport amplu cu tematica ”Mijloace biologice de combatere a organismelor dăunătoare”.

 

Subiectele abordate au prezentat interes și utilitate pentru circa 40 de producători agricoli, studenţi ai Universității Agrare de Stat din Moldova, oameni de ştiinţă din instituţiile de cercetări în domeniu, specialişti din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, agenţi economici ce practică activitatea de import şi comercializare a produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţilor, alte persoane interesate).

 

Date de contact:

Direcţia politici în domeniul protecției

plantelor şi siguranța alimentelor de origine vegetală

tel: 0 22 204 – 523; 0 22 204 – 528;