Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Iurie Ușurelu: ”Anul 2018, a fost un an care a scos la iveală un șir de probleme ce urmează a fi soluționate împreună cu producătorii agricoli și cu reprezentanții statului”

Published on: V, 02/22/2019 - 13:56

Chișinău

22 februarie 2019,

 

Producătorii și Exportatorii de Fructe s-au reunit ieri, la Chișinău, pentru a discuta despre principalele probleme cu care se confruntă pomicultorii din țara noastră. Astfel, accesul la sursele de finanțare ieftine și proiectele de sprijin pentru tinerii pomicultori, accesul la credite, au fost principalele provocări, nominalizate în cadrul Adunării Generale a Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe (APEF) „Moldova Fruct”.

 

Iurie Ușurelu, Secretar General de Stat a participat la eveniment și a subliniat că soluțiile propuse de Minister sunt în concordanță cu problemele invocate de producătorii de fructe.

 

 „Dacă facem referință la anul 2018, a fost un an care a scos la iveală un șir de probleme ce urmează a fi soluționate împreună cu producătorii agricoli și cu reprezentanții statului pe diferite domenii cum ar fi: AIPA, ANSA, Ministerul Economiei, Agenția de Promovarea a Investițiilor, Ministerul Afacerilor Externe. Anul 2018 a arătat că în cazul sporirii cantității de mere, nu doar în Republica Moldova, dar și la ceilalți concurenți, nu avem suficientă piață de desfacere. În momentul când pe piața tradițională de desfacere avem o supraproducție, piețe adiționale de desfacere iarăși lipsesc. Varietatea de soiuri de mere trebuie să fie adaptată la piețele de desfacere spre care ne orientăm. Totodată, industria de procesare în ultima perioadă a fost delasată. De la 38 de fabrici de procesare pe care le-am avut în anul 1989 am ajuns la doar 6. Procesarea producției agricole rămâne a fi o problemă majoră pentru țara noastră”, a menționat oficialul.

 

În contextul principalelor probleme cu care se confruntă pomicultorii din țara noastră, Vitalie Gorincioi, președintele Asociației Moldova Fruct, a subliniat în cadrul adunării generale, că problemele țin de accesul la surse de finanțare ieftine și că există mai multe proiecte care vin să sprijine producătorii pe acest segment, totuși, mai ales tinerii, nu au posibilitatea să acceseze aceste credite din lipsa de gaj.  

 

„Tinerii care doresc să organizeze un business agricol, din lipsa de finanțe pentru inițierea afacerii, de cele mai multe ori renunță. Chiar dacă AIPA a venit cu un program de acordare a subvențiilor în avans pentru tinerii și femeile fermieri care doresc să inițieze o afacere, sumele oferite sunt insuficiente pentru a organiza o investiție. Creditele, care sunt destul de dificil de accesat prin intermediul băncilor comerciale, reprezintă o altă problemă cu care se confruntă pomicultorii. Pentru dezvoltarea pomiculturii avem nevoie de investiții destul de mari. Atunci când există investiții, evident sunt create noi locuri de muncă, putem asigura muncitorii cu salarii decente. Considerăm că, la moment trebuie să fie majorat plafonul de subvenționare oferit pentru infrastructura de post-recoltare. În acest context, subliniez că avem nevoie de investiții pentru modernizarea acestei ramuri, deoarece depozitele, frigiderele care au fost construite cu 10-15 ani în urmă trebuie modernizate. La moment există metode noi de păstrare, mai eficiente, econome din punct de vedere a cheltuielilor”, a remarcat Vitalie Gorincioi.

 

În cadrul reuniunii s-a discutat despre obiectivele anului 2019 și activitățile prioritare în vederea realizării obiectivelor.  Drept obiectiv important al Asociației este să devină un lider astfel ca să poată sprijini producătorii în dezvoltarea procesului de producție și de comerț, a precizat Iurie Fală, directorul executiv al Asociație Moldova Fruct.

 

„Planificăm să înaintăm către organele de stat anumite revindecări, solicitări pentru că în dezvoltarea agriculturii nu numai statul trebuie să-și aducă aportul, dar acesta este unul dintre cei mai importanți factorii. Și producătorii trebuie să-și ajusteze practicile de producere la standardele internaționale, astfel ca să poată să fie competitivi pe piață. Pe parcursul anul 2018, am reușit să captăm atenția membrilor la necesitatea de a ne perfecționa tehnologiile de producere și astfel să ridicăm calitatea fructelor aliniate la standardele internaționale. Și consider că începând cu cest an producătorii se vor mobiliza și vor aplica aceste tehnologii în gospodăriile lor. Totodată, am majorat numărul membrilor Asociației. Iar rezultatele pe care le-au obținut membrii se datorează și eforturilor Asociației. Am contribuit la deschiderea noilor piețe de desfacere, perfecționarea ambalajelor și tehnologiilor de producere”, a spus Iurie Fală.

 

 Amintim că, membri ai Asociației Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct” sunt 170 de producători şi exportatori de fructe din toate raioanele ţării, inclusiv din raioanele din stânga Nistrului.

Date de contact:

APEF „Moldova Fruct”                                                                                      

22 30 05