Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Guvernul a aprobat Planul de acțiuni pentru restructurarea sistemului de cercetare și inovare, educație și extensiune rurală în domeniul agroalimentar

Published on: J, 12/27/2018 - 13:46

 

Un nou Plan de acțiuni privind restructurarea sistemului de cercetare și inovare, educație și extensiune rurală în domeniul agroalimentar a fost aprobat, ieri, de Cabinetul de miniștri.

 

Documentul vine să asigure  modernizarea sectorul agricol din Republica Moldova, prin implementarea rezultatelor cercetărilor ştiinţifice şi inovaţiilor tehnologice, pentru crearea locurilor de muncă, dar și asigurarea competitivității produselor moldoveneşti cu cele de pe piețele europene și mondiale. De asemenea, acesta promovează atragerea investitorilor în sfera de formare a profesioniștilor în domeniu.

 

Planul de restructurare prevede elaborarea și aprobarea proiectului privind reorganizarea unor instituții de învățămînt, cercetare și inovare în domeniul agroalimentar care va avea la bază rezultatele activităților de evaluare a potențialului logistic și uman din cadrul sistemului de cercetare și inovare, educație și extensiune rurală; evaluarea necesarului de specialiști pe domenii; reevaluarea comenzii de stat pentru pregătirea specialiștilor în sectorul agroalimentar.

 

Alte obiective ale planului de restructurare se referă la planificarea unui șir de activități necesare asigurării competitivității instituțiilor de profil agroalimentar; satisfacerea sectorului economic cu specialiști calificați și rezultate științifice aplicabile, dar și asigurarea fermierilor cu cele mai bune practici agricole.

 

Mijloacele financiare pentru asigurarea activității noii entității vor fi alocate din bugetul de stat, granturi internaţionale,  valorificarea rezultatelor științifice, surselele obținute de la înstrăinarea bunurilor neutilizate ale instituțiilor în potențialul logistic restructurat, din sursele financiare din contracte bilaterale, dar și din prestarea serviciilor de extensiune.

 

În prezent, în Republica Moldova sunt 41 de instituții de cercetare și de învățământ cu profil agrar.

 

Serviciul informare și comunicare cu mass media