Actele normative din domeniul funciar și îmbunătățirii funciare au fost discutate la Călărași

Published on: S, 04/13/2019 - 08:46

Politicile Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, dar și actele normative în domeniul funciar și îmbunătățiri funciare au fost discutate, la Călărași, la o ședință comună cu participarea reprezentanților autorităților publice locale, inginerilor cadastrali și deținătorilor de terenuri.

 

La ședință au mai fost prezenți reprezentanţii direcției raionale, agricultură și alimentație, primării, dar și alte persoane interesate din Călărași, Strășeni, Nisporeni și Ungheni.

 

Subiectele seminarului au fost prezentate de specialiștii Serviciului politici în domeniul fondului funciar și îmbunătățirii funciare și Direcției de politici în domeniul protecției plantelor și siguranța alimentelor de origine vegetală din cadrul MADRM. 

 

Informațiile prezentate au fost axate pe actele normative ce țin de arenda terenurilor agricole, proceduri de realizare a activităților de conservare și sporire a fertilităţii solurilor, metode, principii și stimulări de consolidare a terenurilor agricole, stimularea măsurilor de îmbunătățiri funciare.

 

De asemenea, s-a adus la cunoștință specialiștilor din teritoriu modificările ce au fost aprobate în legislația în vigoare, privind arenda terenurilor agricole și anume, abrogarea din 1 martie 2019 a  Legii cu privire la arenda în agricultură, prin urmare, domeniul dat, este reglementat de Codul civil 1107/2002.

 

Totodată, s-a discutat despre folosința apelor la irigarea terenurilor agricole din lacuri/iazuri și cadrul normativ ce reglementează măsurile de combatere a ambroziei.

 

Informăm, că responsabilii pe domeniul funciar din cadrul ministerului au organizat și desfășurat 8 seminare zonale în scopul familiarizării specialiștilor din teritoriu cu privire la actele normative în domeniul funciar și îmbunătățirilor funciare (Rezina (Șoldănești, Orhei și Telenești și Florești), Cantemir (Cahul, Cimișlia, Leova), Căușeni (Ștefan Vodă), Rîșcani (Edineț, Drochia, Glodeni), Ocnița (Dondușeni, Briceni), Criuleni (Dubăsari), UTA Găgăuzia (Taraclia, Basarabeasca) și Călărași (Strășeni, Nisporeni și Ungheni). În total au fost instruiți circa 400 de persoane.