Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Ministrul Ion PERJU a efectuat o vizită de lucru în localitatea Cișmichioi

Published on: V, 07/31/2020 - 11:48

31 iulie 2020 - Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion PERJU, a efectuat joi, 30 iulie curent, o vizită de lucru în localitatea Cișmichioi pentru a evalua impactul secetei și a discuta cu agricultorii despre soluțiile de suport oferite de Guvern.

 

Inițial, ministrul PERJU împreună cu Irina Vlah, Bașcan al U.T.A. Găgăuzia s-au întâlnit cu conducătorii de întreprinderi agricole  din regiune, au discutat despre situația din sectorul agricol și pierderile cauzate de secetă.

 

În acest sens, producătorii agricoli au comunicat că au recoltat doar 30 la sută din producția prognozată în acest an, roada medie în regiune fiind de 500 kg de grâu la hectar, iar agricultorii din Cișmichioi,  Etulia, Dezghinja, Cioc-Maidan și Comrat l-au informat că de pe unele suprafețe nu au reușit să strângă nimic. Conform calculelor efectuate de localnici, pagubele pentru prima grupă de cereale se cifrează la circa 250 de milioane de lei. Totodată, ei au solicitat suportul statului pentru a reuși să depășească situația.

 

În discuții, ministrul Ion PERJU a vorbit despre gradul de afectare a semănăturilor din întreaga țară, precizând că sunt pierderi în toate regiunile. În același timp, ministrul a vorbit despre Planul de acțiuni elaborat de Guvern pentru a atenua impactul secetei și al calamităților naturale din anul current și a subliniat că la următoarea ședință a membrilor cabinetului de miniștri se va decide cum vor fi distribuite mijloacele financiare.

 

„În acest an, avem circa 400 de mii de hectare de semănături cu cereale de prima grupă. La nivel de țară vom avea o roadă de până la 600 mii de tone, este puțin comparativ cu anul trecut când s-a recoltat peste un milion de tone. Pentru a asigura securitatea alimentară, avem nevoie de 350-400 de mii de tone de grâu. Guvernul va aloca circa 300 de milioane de lei pentru a acoperi parțial prejudiciile cauzate de calamitățile naturale. Săptămâna trecută, s-a decis alocarea a 200 de milioane de lei despăgubiri pentru prima grupă de cereale. În toamnă, vor fi alocate alte 100 de milioane de lei, compensații pentru cea de-a doua grupă de cereale. Ne străduim ca banii să fie distribuiți în perioada imediată”, a menționat ministrul în discuțiile cu agricultorii. De asemenea, oficialul a precizat că pentru un hectar reînsămânțat după ce a fost semănat în toamnă, guvernul va acoperi 1080 lei. Pentru 1 ha semănat cu grâu, afectat în proporție mai mare de 60% – 1000 lei, orz – 1020 lei, rapiță – 1400 lei. De asemenea, va fi acoperit parțial și prejudiciul cauzat de grindină.

 

În cadrul întâlnirii, agricultorii au vorbit despre mai multe probleme ce afectează calitatea producției agricole și au solicitat suportul MADRM în restabilirea sistemului de irigare și dezvoltarea unui sistem modern de protecție antigrindină din raionul Vulcănești.  

 

Programul vizitei ministrului în teritoriu a inclus, de asemenea, vizite pe terenurile agricole a mai multor întreprinderi.