Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Secretarul de Stat, Maxim Popov a efectuat o vizită la poligonul de deșeuri din Țînțăreni

Published on: J, 07/30/2020 - 18:11

30 iulie 2020 - Secretarul de Stat, Maxim POPOV, a efectuat o vizită de lucru la poligonul de depozitare a deșeurilor menajere solide din localitatea Țânțăreni, unde a izbucnit un incendiu săptămâna curentă. Maxim POPOV a evaluat gestionarea situației și a discutat cu șeful IGSU, Mihail HARABAGIU, despre lucrările de lichidare a focarului, precum și cu reprezentanții altor structuri antrenate în activitățile de stingere a incendiului.

 

„Am constatat că situația este aplanată și că echipele de intervenție depun eforturi considerabile pentru a stinge incendiul”, a subliniat oficialul. De asemenea, Maxim POPOV a purtat o discuție și cu localnicii care protestau și blocau accesul autospecialelor pentru transportarea deșeurilor din municipiul Chișinău.

 

„Vă îndemn să păstrați calmul și împreună să generăm soluții. Urmează să inițiez un dialog cu autoritățile publice locale din Țânțăreni, Geamăna și Ciobanovca, pentru a identifica mecanisme optime de rezolvare a problemei gestionării deșeurilor. Țin să vă informez că, la momentul actual, Inspectoratul pentru Protecția Mediului realizează o evaluare a impactului incendiului asupra securității și calității aerului din regiune. De asemenea, vă asigur că, depunem eforturi pentru implementarea cât mai rapidă a Strategiei de Management a Deșeurilor și a proiectului de Management al Deșeurilor Solide (MDS) în Republica Moldova, în baza Acordului de finanțare dintre RM și Banca Europeană de Investiții (BEI)”, a declarat Maxim POPOV.

 

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, pentru stingerea incendiului au fost utilizate 38 unități de tehnică, iar pentru lichidarea focarului acționează 85 de persoane dintre care angajați IGSU, muncitori de la Regia Autosalubritate, dar și reprezentanți a autorităților publice locale. La acțiunile de stingere a focului au acționat 47 de pompieri și salvatori cu 7 autospeciale de stingere. În vederea localizării și lichidării complete a arderii, au fost formate 3 sectoare de luptă cu focul, iar pompierii au refulat apă pentru potolirea arderii.