Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Alți doi parteneri financiari au devenit eligibili în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei”

Published on: V, 11/29/2019 - 16:07

29 noiembrie 2019, Chișinău – Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și meidului împreună cu Proiectul ”Livada Moldovei”, au organizat o cobferință de presă, în cadrul căreia au anunțat că alți doi parteneri financiari au devenit eligibili în cadrul Proiectului.

 

Astfel, urmare a deciziei Ministerului Finanțelor, Directoratului Liniei de Credit și Băncii Europene de Investiții, Moldova Agroindbank și Victoriabank au fost acceptate în calitate de parteneri financiar în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei”. Astfel, horticultorii și agenții economici din domeniile conexe, ce doresc să obțină un credit preferențial pot depune dosarele de finanțare și la filialele acestor bănci.

 

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a mulțumit, în cadrul conferinței, partenerilor de dezvoltare pentru încrederea acordată sectorului bancar din Republica Moldova și a menționat: „Astfel, numărul potențialilor beneficiari ai liniei de credit acordată de BEI va crește. Acest lucru va impulsiona valorificarea creditului de 120 milioane Euro oferit țării noastre pentru reabilitarea sectorului horticol.  În prezent, sunt contractate 23 milioane de euro ce sunt valorificați în 88 de proiecte investiționale”.

 

La rândul său, Directorul reprezentanței BEI în Republica Moldova, Antonio Castillo, a menționat: ”Urmare a succesului implementării Programului ”Filiera Vinului”, Banca Europeană de Investiții a decis să acorde R. Moldova un împrumut în valoare 120 milioane euro pentru dezvoltarea sectorului horticol. Acești bani vor impulsiona dezvoltarea industriei de post procesare și vor cataliza dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii. Ne dorim ca MAIB și Victoria Bank, de rând cu celelalte 5 bănci partenere să sprijine aceste eforturi spre binele agricultorilor moldoveni”.

 

Iurie Brumarel, Directorul executiv al unității de implementare a Proiectului ”Livada Moldovei” le-a urat succes noilor parteneri ai proiectului și a amintit că: ”În cadrul Proiectului ”Livada Moldovei” sunt disponibile credite investiționale acordate prin intermediul băncilor comerciale: BC ”Energbank” SA, BC ”Mobiasbancă – OTP Groupe” SA, BC ”Procredit Bank” SA și BC ”Comerțbank” SA și SA ”Banca Comercială Română Chișinău”. Horticultorii și operatorii economici din domeniile conexe pot beneficia de finanțarea în leasingaccesibilă prin intermediulBC ”Mobiasbancă – OTP Groupe ”SA”.

 

Notă: Valoarea minimă a alocărilor pentru investiții este de 5000 Euro. Pot fi accesate credite de până la 5 milioane Euro. Termenul de creditare este de maxim 10 ani cu o perioadă de grație de până la 4 ani. Rata dobânzii este una competitivă, de 2,9 – 4,8% pentru credite în Euro și de aproximativ 8 - 9% pentru creditele în MDL. În cadrul Proiectului  sunt acordate facilități fiscale, aplicarea cotei TVA ”Zero” și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale, accize și TVA la importul utilajelor sau serviciilor.

 

Date de contact:

Tel: 022 26 09 03/ 022 100 900