Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

La Chișinău s-a discutat despre Planul Național de Acțiuni pentru dezvoltarea sectorului culturii de soia

Published on: M, 11/06/2019 - 16:25

6 noiembrie 2019, Chișinău -  Reprezentanți ai Ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, instituțiilor științifice din domeniu, profesori de la Universitatea Agrară, membri ai Comisiei de stat pentru testarea soiurilor de plante, experți în domeniul producerii soii, dar și producătorii agricoli și companii de distribuție a semințelor, s-au reunit, la Chișinău, în cadrul unui atelier de lucru pentru a discuta despre necesitatea elaborării unui Plan național de acțiuni pentru dezvoltarea sectorului și a lanțului valoric de producere de soia .

 

Scopul a fost de a spori comunicarea și cooperarea părților interesate, precum și de a impulsiona elaborarea unor acțiuni concrete pentru dezvoltarea sectorului.

 

Evenimentul a demarat cu prezentarea rezultatelor analizei lanțului valoric al culturii de soia, desfășurate anterior în cadrul proiectului, urmând discuții pe marginea provocărilor și potențialelor soluții pentru depășirea acestora.

 

La eveniment au participat Dna Georgeta Mincu, Ministrul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului, Iva Stamenova, Manager de proiect din partea Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Alexander Karner, Director de țară, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, Matthias Kroen, Director Donau Soja Austria precum și peste 60 reprezentanți ai părților interesate, cum ar fi producători agricoli, asociații de fermieri, organisme de certificare, unități de procesare, utilizatorii de soia, instituții de educație agricolă,  cercetare și dezvoltare.

 

Cei prezenți au conchis că important este ca procesul de elaborare a Planului de acțiuni să includă expertiza și perspectiva tuturor componențelor lanțului valoric, iar opiniile, constatările și recomandările participanților vor servi drept bază justificativă pentru elaborarea Planului Național de Acțiuni.

 

Atelierul a fost desfășurat, în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Creșterea competitivității sectorului agroalimentar prin integrarea în lanțurile valorice interne și globale, în special în sectorul culturii de soia” (aprile 2018 – martie 2021). Proiectul este implementat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (AAD) în parteneriat cu Donau Soja Austria și Pro Didactica în colaborare cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova.