Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Producătorii și exportatorii de nuci din țară au solicitat suportul MADRM pentru a facilita accesul la subvenții în vederea dezvoltării sectorului

Published on: M, 10/23/2019 - 17:27

23 octombrie 2019, Chișinău - Producătorii și exportatorii de nuci din țară au solicitat suportul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), pentru a facilita accesul la subvenții din Fondul Național pentru Dezvoltare Agricolă și Rurală. În cadrul unei ședințe organizate la  MADRM, reprezentanții asociației de profil au vorbit despre problemele cu care se confruntă și care stagnează dezvoltarea sectorului, de la înființarea plantațiilor până la comercializarea producției și accesarea de noi piețe de desfacere.

 

În aceeași ordine de idei, conform demersului, principalele subiecte abordate au vizat necesitatea actualizării Legii privind culturile nucifere; politica de subvenționare; susținerea și responsabilizarea producătorilor autohtoni de material săditor; crearea unei cooperative a producătorilor de nuc și alte culturi nucifere.

 

”Cultura nucului este o una strategică pentru economia țării, vrem să oferim suportul necesar pentru a susține dezvoltarea sectorului, să contribuim la înlăturarea efectului de monopol în procesul de export și să facilităm plasarea produsului de calitate pe piața externă. Din acest considerent vrem să cunoaștem care sunt elementele sensibile pentru a crea o ramură competitivă”, a subliniat doamna ministru Georgeta MINCU, adresându - se participanților la ședință.  

 

În contextul subiectelor propuse spre discuție, Președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de culturi Nucifere, Oleg Tîrsînă, a remarcat că în prezent, o bună parte din livezi sunt plantate cu soiuri ce nu corespund cerințelor pieței. De asemenea, cheltuielile pentru  înființarea unei livezi de nuci clasice și intensive, diferă, din acest considerent consideră că subvențiile necesită a fi acordate diferențiat, în funcție de densitatea de plantare, soiuri de nuci, etc.

 

„Costurile de înființare a unei plantații de nuc diferă. Astfel, consider că, pentru 100-125 pomi per hectar este necesar ca valoarea subvenției să fie de 14 mii de lei, pentru 126-178 pomi – 20 de mii de lei per hectar, iar pentru densitatea de 178-358 de pomi suma să constituie 30 de mii de lei per hectar. Cred că, este un lucru firesc, deoarece cheltuielile de înființare sunt diferite. Cu cât schema de plantare este mai densă, cu atât subvențiile trebuie să fie mai mari. Totodată, este necesar ca producătorii să treacă la producerea nucilor în sistem intensiv și să planteze soiuri noi. De multe ori, producătorii înființează livezile de nuc fără a lua în calcul dacă soiul plantat este sau nu productiv sau solicitat pe piață, iar o bună parte din plantații oferă mai puțin de jumătate de tonă per hectar, fiind soiuri slab productive și livezi bătrâne”, a precizat Oleg Tîrsînă.

 

Totodată, acesta a mai adăugat că cea mai mare problemă care stagnează dezvoltarea este sortimentul, deoarece soiurile obținute în anii 60-70 oferă producții foarte mici, dar și calitatea miezului nu corespunde cerințelor pieței.

 

”Este timpul să depășim acest impediment și să plantăm soiuri noi, productive, ce sunt solicitate pe piață. Discutând cu mai mulți producători, am creat o listă a soiurilor ce trebuie subvenționate, deoarece sunt solicitate pe piață. Trebuie să excludem din subvenționare soiurile ce nu corespund cerințelor actuale ale pieței. Producătorii de material săditor continuă să producă soiuri ce nu au viitor, iar oamenii să le planteze. Acum, cei ce se confruntă cu problema comercializării defrișează livezi cu soiuri ce nu mai sunt solicitate pe piață”,  a conchis Oleg Tîrsînă.

 

Drept răspuns, doamna ministru Georgeta Mincu, a menționat: ”Pentru a lua în calcul cele menționate este bine să verificăm la ce etapă suntem cu Registrul producătorilor de culturi nucifere, pentru a putea realiza o planificare a potențialelor plantații de soiuri, în vederea cuantificării suportului necesar. Să putem identifica producătorii ce intenționează să facă investiții în sector în următorii cinci ani. Suntem la etapa de elaborare a unei noi strategii de dezvoltare unde includem indicatorii pentru plantații, inclusiv volume, sume de suport din Fondul Național pentru Dezvoltare Agricolă și Rurală”.

 

La final părțile au conchis că, crearea unui Consiliu pe filiera de produs ar facilita comunicarea dintre autorități și producători, ar contribui la identificarea unei formule de susținere a acestora și ar spori dezvoltarea sectorului. În acest sens, doamna ministru Georgeta MINCU a dat asigurări că MADRM va întreprinde măsuri și va acorda întreg suportul necesar.

 

 Date de contact:

Direcția politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală