Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Ministrul Georgeta MINCU îndeamnă toți cetățenii să participe la campania de Înverzire a Plaiului

Published on: M, 10/23/2019 - 12:52

23 octombrie 2019, Chișinău – Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta MINCU îndeamnă cetățenii să participe la Ziua Națională de Înverzire a Plaiului. Acțiune ce va avea loc sâmbătă, 26 octombrie 2019, în toate localitățile țării.  În cadrul unei conferințe de presă, susținute la minister, autoritățile au prezentat locațiile  propuse pentru înverzire și mijloacele financiare puse la dispoziție pentru procurarea materialului săditor.

 

”Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) face un  apel către cetățeni, autorități publice locale, instituții publice și private, ONG-uri de profil să participe activ, pe 26 octombrie la acțiunile consacrate Zilei Naționale de Înverzire a Plaiului. În acest an, în cadrul unui proiect de mediu, finanțat din Fondul Ecologic Național a fost alocat un milion de lei pentru procurarea materialului săditor, iar autorităților publice locale de nivelul I şi II sunt îndemnate să se adreseze entităților subordonate Moldsilva pentru a-l solicita. Dacă vă pasă de aerul pe care îl respirați, de apa pe care o consumați și mediul în care trăim, participați pe  26 la campania de Înverzire a Plaiului. Plantarea de puieți va avea loc în opt locații, pe  terenuri din fondul forestier de stat, terenurile din ocolurile silvice: Anenii Noi, Căpriana, Bobeica, Zloți, Ciorăști, Vatici, Căzănești și Codri. În total acțiuni de plantare se vor desfășura în raza de 100 km a municipiului Chișinău”, a subliniat în cadrul conferinței doamna ministru Georgeta MINCU.

 

În același context, Secretarul de Stat, Iuliana Cantaragiu a menționat că echipa MADRM și Inspectoratul pentru Protecția Mediului vor planta puieți pentru restabilirea fâșiei râului Răut, între localitatea Mitoc și orașul Orhei, precizând că: ”Elementul inovator al campaniei este că în acest an ne focusăm și pe restabilirea fâșiilor de protecție a râurilor. O parte din materialul săditor va fi distribuit pentru plantarea pe malurile râurilor, pentru a restabili fâșiile devastate, a crea fâșii acolo unde nu au existat. Acestea au un rol important în prevenirea poluării, fortificării malurilor și restabilirii râurilor. Foarte important este ca fiecare dintre noi să planteze anual un copac, dacă vrem să avem o țară înverzită. În prezent, suprafața terenurilor împădurite constituie 11,2% din suprafața totală, scopul este să creștem  suprafața până la 16%, în următorii zece ani. Obiectiv trasat și în Strategia Moldova 2030”.

 

Totodată, Nicolae Munteanu, Inginer- șef  silvic la Agenția Moldsilva, a comunicat că, scopul acțiunii de plantare sunt ameliorarea continuă a stării spaţiilor verzi, dezvoltarea reţelei de parcuri, de scuaruri, de aliniamente stradale și presupune atât plantare, cât și acțiuni de salubrizare a zonelor verzi, amenjare a parcurilor, scuarurilor.

 

”În cadrul campaniei, în fondul forestier gestionat de Agenția Moldsilva se va efectua ajutorarea regenerării naturale pe o suprafață de 512 de ha prin semănarea a 70 tone de ghindă, crearea culturilor silvice pe 532 de ha ceea ce constituie 3 milioane de puieți și lucrările de completare a culturilor silvice, create în anii precedenți, pe o suprafață de 2591 ha cu plantarea a circa 7 milioane de puieţi”, a precizat Nicolae Munteanu.    

 

În același context, oficialul a menționat că pepinierile silvice propun spre vânzare tuturor doritorilor fie agenți economici, instituții private, persoane fizice, material săditor  în volum de circa 14 milioane de puieţi cu un spectru de 60 specii.

 

Date de contact:

Agenția Moldsilva

 022 277959

 069568935,

nicolae.munteanu@moldsilva.gov.md