Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

La Chișinău a avut loc primul forum de discuții dedicat educației agricole din Republica Moldova

Published on: J, 10/17/2019 - 14:05

17 octombrie 2019, Chișinău – Circa 200 de studenți de la 12 instituții de învățământ cu profil agricol din Republica Moldova, împreună cu reprezentanți ai sectorului privat, potențiali angajatori și parteneri de afaceri, inclusiv, cadre didactice de la instituțiile vizate, s-au reunit ieri, 16 octombrie 2019, în cadrul unui Forum de discuții, pentru a aborda subiectul educației agricole din țara noastră în prezent și viitor.

 

La standul cu genericul ”SUSȚINE EDUCAȚIA AGRICOLĂ”, cei prezenți au discutat despre ofertele educaționale și realizările instituțiilor de învățământ profesional tehnic de profil din țară. De asemenea,  studenții au vorbit despre atuurile specialităților la care studiază, provocările pe parcursul anilor de studii, dar au și beneficiat de master-class-uri, au făcut cunoștință cu istoriile de succes ale unor oameni ce fac afaceri în agricultură și au stabilit contacte cu potențialii angajatori și parteneri de afaceri.

 

”Este foarte important să îmbunătățim oferta educațională, astfel, încât ceea ce învățăm să fie înțeles, practicabil și transpus în afacerile din domeniu, iar produsul agricol autohton să fie posibil de plasat pe piețele europene. În acest sens, trebuie să cunoaștem obiectivele strategice ale Uniunii Europene, relevante activității educaționale în sector: să încurajăm transferul de cunoștințe și inovare în agricultură, silvicultură și zonele rurale; să sporim viabilitatea și compatibilitatea tuturor ramurilor din agricultură; să promovăm utilizarea eficientă a resurselor și să sprijinim tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon, adaptată la schimbările climatice anume în sectorul agricol, alimentar și silvic. Aceste obiective vreau să le vedeți prin prisma specializării dumneavoastră și a disciplinelor pe care le studiați, inclusiv, prin prisma activităților practice școlare. În programele școlare este necesar de promovat, Strategii de dezvoltare a produselor pentru export. Este foarte important să refacem, să conservăm și să dezvoltăm ecosistemele legate de agricultură, silvicultură, pentru că toate procesele în sectorul agricol trebuie să asigure protecția mediului. Cel mai important este ca toate acestea să promoveze incluziunea socială, reducerea sărăciei și dezvoltarea zonelor rurale”, a menționat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta MINCU, în mesajul adresat participanților la forum.

 

Mesajul principal  al forumului a fost: ”Susține educația agricolă! Oferta educațională înseamnă perspective antreprenoriale!”

 

Obiectivul fiind de a facilita comunicarea dintre  reprezentanții școlilor agricole,  specialiști şi autorități din domeniul educației și mediul de afaceri, potențialii angajatori, precum și de a avansa în colaborarea dintre cele două medii.  De asemenea, organizatorii și-au propus drept scop ca cei prezenți să  pătrundă în esența procesului educațional, să contureze profilul elevului/studentului și să susțină educaţia în domeniu, în contextul necesităților din sectorul agricol din țară, actual și viitor.

 

Forumul a avut loc în cadrul expoziției FARMER și a fost organizat de  Centrul Educațional PRO DIDACTICA și Asociația Internațională Donau Soja (Austria) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, cu suportul proiectului UE ”Dezvoltarea zonelor rurale în Republica Moldova (DevRAM)”.

 

Date de contact:

Serviciul știință, educație și extensiune rurală

Tel: 0 22 204 – 550;