Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Republica Moldova și Olanda își consolidează cooperarea în domeniul agroalimentar

Published on: M, 10/15/2019 - 18:18

15 octombrie 2019, Chișinău - Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta MINCU și însărcinatul cu afaceri a.i. al oficiului Ambasadei Regatului Olandei în Republica Moldova, Floris Van Eijk, au discutat, în după amiază zilei de astăzi, despre intensificarea cooperării bilaterale moldo-olandeze și creșterea exporturilor de vinuri moldovenești pe piață olandeză.

 

Oficialii au pledat pentru revigorarea dialogului bilateral și a relațiilor dintre cele două țări  în vederea intensificării cooperării bilaterale în domeniul agriculturii și industriei alimentare și au analizat posibilitățile exportării pe piața olandeză a produselor agroalimentare moldovenești, în special sucul concentrat din fructe.

 

Doamna ministru a vorbit despre importanța atragerii investițiilor în sector, necesitatea modernizării tehnologiei post recoltare și posibilitatea inițierii unor proiecte comune, în acest sens.

 

La acest capitol, partea olandeză a comunicat că în perioada următoare va prezenta câteva idei de proiecte în sectorul agricol, ce ar putea fi realizate în comun. De asemenea, oficialii străini au precizat că sunt interesați de produsele ecologice din Republica Moldova, precum sunt cerealele subliniind importanța respectării cerințelor  și își propun facilitarea exportului de cereale organice din țara noastră.

 

Principalele subiecte abordate în cadrul dialogului au vizat oportunitățile înființării companiilor moldo-olandeze cu capital mixt în agricultură; schimbul de experiență în tehnologii moderne; dezvoltarea învățământului secundar și a învățământului vocațional prin crearea unei rețele de mobilitate pentru studenții din Republica Moldova – România –Olanda; importanța continuării și finalizării cu succes a unui proiect twinning în domeniul siguranței alimentelor, precum și impactul schimbărilor climatice în Republica Moldova.

 

Totodată, părțile consideră important parteneriatul bilateral în promovarea și implementarea obiectivelor de integrare europeană a Republicii Moldova.

  

Notă: În anul 2018, cele mai exportate produse din Republica Moldova în Olanda, au fost fructele uscate, cerealele, băuturile alcoolice, semințele și fructele oleaginoase. La capitolul vinuri, au fost exportate circa 633 mii de sticle cu vin.

 Date de contact:

Direcția analiză, monitorizare și evaluare a politicilor

tel: 0 22 204 -519