Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

MADRM și Banca Mondială au discutat despre instrumentele de reducere a riscurilor dezastrelor naturale

Published on: M, 09/18/2019 - 13:25

Chișinău, 18 septembrie 2019, 

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta MINCU, s-a întâlnit, în după amiaza zilei de ieri, cu o misiune a Băncii Mondiale și au discutat despre  oportunități de alocare a asistenței tehnice și financiare de reducere a riscurilor dezastrelor naturale. La întrevedere doamna ministru a fost însoțită de Secretarul de Stat pe domeniul protecției mediului și resurselor naturale, Iuliana Cantaragiu și directorul adjunct al Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Violeta Bălan.

 

Scopul  vizitei misiunii în Republica Moldova este de a discuta despre situația în țară la compartimentul managementul riscurilor și hazardelor naturale și de a identifica instrumente și priorități de alocare a asistenței tehnice și financiare, în acest sens.

 

Doamna ministru Georgeta MINCU a mulțumit echipei Băncii Mondiale pentru suportul acordat anterior Republicii Moldova în cadrul altor proiecte similare și a subliniat importanța cooperării pentru soluționarea problemelor cauzate de dezastrele naturale în sectorul agroalimentar și protecției mediului.

 

În cadrul discuției, au fost abordate acțiunile trasate în Planul de acțiuni al Guvernului cu referire la  implementarea măsurilor de adaptare și atenuare la schimbările climatice.

 

Totodată, s-a discutat despre necesitatea aprobării planurilor de gestionare a riscurilor la inundații pe districtele bazinelor hidrografice (Nistru, Dunărea-Prut-Marea Neagră); a planurilor de gestionare a riscurilor la secetă și de prevenire a pagubelor în domeniul agriculturii în urma calamităților naturale precum și elaborarea și aprobarea planului de acțiuni privind cadrul național al serviciilor climatice în Republica Moldova.

 

Doamna ministru a precizat că acțiunile menționate vor contribui la reducerea impactului dezastrelor naturale asupra economiei naționale în ansamblu și că MADRM va depune toate eforturile ca acțiunile trasate să îmbunătățească substanțial situația în domeniu.

 

La final părțile au mulțumit pentru atmosfera de înțelegere reciprocă și intenția de a conlucra eficient pe subiectele abordate.

Date de contat:

Serviciul Hidrometeorologic de Stat:

Tel : 0 22 77-35-11