Un grup de experți în dezvoltarea rurală, din 6 țări membre UE, efectuează o vizită oficială în țara noastră

Published on: M, 09/11/2019 - 16:19

Chișinău, 11 septembrie 2019,

Un grup de experți din  Belgia, Marea Britanie, Bulgaria, Italia, Ungaria și Spania, membri ai  Asociației Europene pentru Informare în Domeniul Dezvoltării Locale (AEIDL), efectuează o vizită oficială în țara noastră pentru a analiza inițiativa de dezvoltare rurală LEADER în Republica Moldova. În acest context, experții străini s-au întâlnit astăzi, cu reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și au analizat oportunitățile cooperării interinstituționale.  

 

Principalul subiect discutat s-a referit la implementarea abordării LEADER în Republica Moldova, ce constituie un instrument eficient pentru dezvoltarea locală și intensificarea proceselor de dezvoltare rurală.

 

În cadrul dialogului dintre părți, șefa Direcției politici și programe de dezvoltare rurală din cadrul ministerului, Galina Petrachi, a specificat cele mai importante realizări și provocări în domeniul dezvoltării rurale din țara noastră, menționând că una din prioritățile de activitate ale MADRM, inclusă în Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2019-2020 este elaborarea cadrului normativ și implementarea Măsurii de dezvoltare locală LEADER.

 

La rândul său, președintele Asociației, Marta Marczis, a vorbit despre activitatea sa în Republica Moldova, în perioada 2016-2018, în calitate de expert în domeniul implementării abordării LEADER și despre experiența pe care a împărtășit-o în acea perioadă.

 

Totodată, Marta Marczis a menționat că, scopul asociației pe care o conduce este consolidarea patrimoniului Europei: multitudinea de comunități, obiecte de cultură, peisaje, tendințe de atingere a noului echilibru economic, social, cultural și ecologic.

 

În acest sens, părțile au accentuat necesitatea inițierii colaborării dintre MADRM și Asociație  fiind punctate cele mai principale priorități de interes comun.    

 

Date de contact:

Direcția politici și

programe de dezvoltare rurală

tel: 0 22 204 – 574;

0 22 204 – 595;