Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

11 raioane din țară vor participa la Campania Națională DAR – Dialog Agricol Regional

Published on: M, 07/23/2019 - 16:48

Astăzi la Cahul a fost organizat evenimentul de lansare a Campaniei Naționale DAR – Dialog Agricol Regional, în cadrul proiectului „Parteneriat pentru dezvoltarea durabilă a mediului rural din România și Republica Moldova”. Campania este organizată de Asociația Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni (AOAMP) în colaborare cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din Republica Moldova (MADRM) și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România (MADR).

 

Prezent la deschiderea evenimentului, Secretarul general de stat al MADRM, Iurie Ușurelu, a făcut referință la importanța acestui eveniment, atât pentru agricultorii din Republica Moldova, cât și pentru cei din România: “ toți suntem în situația cînd trebuie să practicăm agricultură performantă, deoarece condițiile piețelor de desfacere ne impun să gîndim la un alt tip de agricultură, pentru a avea în final un produs competitiv. Mulțumim organizatorilor pentru efortul de a iniția acest dialog important pentru fermierii de pe ambele maluri ale Prutului, astfel să ne implicăm activ în discuții, să preluam și să promovăm cele mai bune expemple pentru a soluționa problemele existente în acest sector”, a specificat Iurie Ușurelu.

 

În același context, Secretarul de stat, MADR România, Valentin Alexandru Țachianu, a reiterat importanța acestei forme de colaborare între agricultori: constat  că problemele pe acest segment sunt similare, una din cele mai importante care ne afectează pe toți sunt schimbarile climatice, care direct marchează calitatea și cantitate producției agricole, de aceea avem nevoie de metode eficiente pentru valorificarea produsului final,aceste proiecte initiate azi, sunt doar începutul, ele trebuie să continue și să se diversifice”, a menționat oficialul român, Valentin  Alexandru Țachianu.

 

Mai informăm că agenda evenimentelor regionale este axată pe două componente: expertiza și dialog pe subiecte de interes, precum și abordarea necesităților și oportunităților investiționale regionale B2B și publice-private.

 

Activitățile planificate au drept scop facilitarea transferului de know how și creare de conexiuni pentru parteneriate publice private, precum și în rândul antreprenorilor agricoli, din cele două state vecine, pentru valorificarea oportunităților de investiții în agricultură.

 

 Astfel că, pînă la 9 august curent, vor fi organizate cele 11 activități regionale, (Cahul, Cimișlia, Căușeni, Hîncești, Criuleni, Orhei, Strășeni, Edineț, Florești, Drochia, Ungheni) și vor fi abordate provocările și oportunitățile sectorului agroalimentar din Republica Moldova, cu prezentarea experienței și expertizei României în dezvoltarea sectorului și mediului antreprenorial agricol.