Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Într-o livadă din Telenești a avut loc o expoziție specializată pentru pomicultură

Published on: V, 07/12/2019 - 17:22

Chișinău, 12 iulie 2019

Zeci de  producători de fructe și exportatori de produse și servicii agricole, care promovează transferul de tehnologie, comerțul și investițiile în agricultură, s-au reunit astăzi în cadrul celei de a doua ediție a expoziției ”Ziua Fructelor”, organizată de Asociația Producătorilor și Exportatorilor de fructe din Moldova ”Moldova Fruct”.

În cadrul expoziției mai mult de 30 de companii locale și internaționale și-au prezintat inovațiile pentru livezi. Au fost demonstrate soluții inteligente și eficiente de protecție a livezilor contra bolilor și dăunătorilor, soluții moderne pentru depozitarea și manipularea post-recoltare a fructelor, ambalaje și sisteme de certificare a fructelor, echipamente și inovații pentru lucrări mecanizate inclusiv a procesului de recoltare,  sisteme moderne de irigații și tratare a apei.

 

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta MINCU  a avut un mesaj pentru toți participanții la eveniment, în care a precizat că: ” MADRM va promova mereu noile tehnologii pentru susținerea producătorilor care dezvoltă afaceri în acest sector. Expoziția de astăzi reprezintă o platformă de comunicare și schimb de experiență ce facilitează interacțiunea dintre beneficiari, producători și factorii de decizie, concomitent vom insista ca instituțiile de învățământ de profil angro-tehnic să introducă noi specialități și programe de cercetare continue pentru a favoriza stabilirea parteneriatelor și schimbului de bune practici. Vizitatorii vor găsi la expoziție soluții inteligente și eficiente de protecție a livezilor contra bolilor și dăunătorilor;  soluții moderne pentru depozitarea și manipularea post-recoltare a fructelor; ambalaje și sisteme de certificare a fructelor; echipamente și inovații pentru lucrări mecanizate inclusiv a procesului de recoltare; sisteme moderne de irigații și tratare a apei. Vă doresc tuturor ca ediția din acest an să fie remarcată prin realizări fructuoase, prin extinderea piețelor de desfacere pentru produsele autohtone și aprovizionarea pieței interne cu produse de calitate”.

 

Programul expoziției a inclus demonstrări practice în livezile super-intensive de măr și cireș, seminare pe diverse aspecte ale procesului de producere/depozitare a fructelor, discuții cu producători avansați de fructe.

 

După discursurile de deschidere a evenimentului, oficialul MADRM împreună cu reprezentanții AIPA și ai Asociației Moldova Fruct au efectuat o tură de informare la standurile participanților, iar ulterior, au vizitat o livadă de mere super intensivă, pe teritoriul căreia a fost organizată expoziția.

 

 

Livada a fost înființată de un grup de producători agricoli asociați cu scopul comun de a promova fructe de cea mai înaltă calitate, inofensive și cu un gust deosebit. Grupul deține circa 100 de hectare de livezi super intensive de mere, pere și cireșe, echipate cu un sistem de irigare, protecție împotriva grindinei și sistem anti-îngheț. Recolta anuală constituie circa 4.000 de tone de produse de înaltă calitate, exportate în țările CSI și Europa, fiind printre primii care au exportat mere pe piețe de desfacere netradiționale, cum ar fi cele din Orientul Mijlociu.

 

Pentru dezvoltarea livezii super intensive de la Telenești, statul a oferit circa 9 milioane de lei, în ultimii doi ani, prin intermediul Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.

 

 

foto: https://www.facebook.com/pg/minister.agricultura.dezvoltare.regionala.mediu/photos/?tab=album&album_id=2844543418954482