Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Ministrul Georgeta MINCU a întrunit în ședință șefii direcțiilor agricultură din toate raionele

Published on: J, 07/11/2019 - 11:13

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta MINCU a întrunit în ședință de cunoaștere șefii direcțiilor agricultură din toate raionale țării, pentru a discuta despre cooperarea APL cu MADRM, în special cu specialiștii în agricultură, despre suportul necesar pentru consolidarea capacităților acestora, precum și modalitățile de consolidare a cooperării cu producătorii agricoli, în vederea susținerii și dezvoltării sectorului.

 

”Am hotărât să ne convocăm în ședință, dat fiind faptul că sunteți veriga principală de comunicare cu producătorii agricoli din regiuni. Sunteți MINIȘTRII noștri in teritoriu.  Vreau să discutăm despre suprafețele agricole afectate și situația în localități în urma calamităților naturale, despre soluții și strategii durabile în prevenirea și atenuarea riscurilor în acest sens. De asemenea, vreau să ne facem planuri comune pentru următorul an de guvernare, împreună sa acordăm sprijin agricultorilor în participarea la proiectele naționale și celor cu finanțare UE în domeniu, accesarea fondurilor de subvenționare, inclusiv, promovarea istoriilor de succes”.

 

Specialiștii direcțiilor agricole au reiterat următoarele probleme și îngrijorări legate de eficiența sistemelor antigrindină și neacoperirea întregului teritoriu, problemele legate de asigurări și consecințele acestora, depozitarea cerealelor și formarea prețurilor, inclusiv reglementarea acestora, economia tenebră in sector și contabilitatea dublă și triplă a operatorilor economici, serviciile de extensiune rurală și modalitățile acestea de prestare, necesitatea consilierii agricultorilor de către specialiști în mod sistematic, crearea piețelor angro. Colaborarea cu reprezentanților ANSA, AIPA, inspecții teritoriale lasă mult de dorit, lupta cu ambrozia, necesitatea abatoarelor și laboratoarelor la nivel regional este de o mare importanță.

 

În acest context, Ministrul Georgeta MINCU, și-a exprimat disponibilitatea pentru cooperare intensă cu  șefii direcțiilor agricultură raionale pentru fiecare subiect în parte, inclusiv dialogul intens pentru organizarea măsurilor de susținere și promovare a comercializării produselor autohtone în formatele iarmaroacelor, târgurilor, festivalelor agricole.

 

”Misiunea noastră este să facilităm crearea prețurilor competitive pentru produsele autohtone pe piața internă, cât și să oferim oportunități pentru accesarea piețelor noi. Astfel, trebuie să identificăm modalitățile de colaborare la nivel raional, regional pentru a susține producătorii agricoli să își vândă producția, iar fiecare specialist în agricultură din direcțiile raionale este de o mare valoare. Vom pleda pentru păstrarea acestor, consolidarea direcțiilor și  perfecționarea cunoștințelor lor pentru a face față provocărilor de azi”