Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Identificarea oportunităților pentru fermierii din Republica Moldova în desfășurarea activităților și proceselor colective

Published on: V, 06/14/2019 - 14:41

Secretarul de Stat pe domeniul politicilor/produselor de origine animalieră, Veaceslav Cernat a participat la un atelier tematic la nivel național în care s-a discutat despre identificarea oportunităților, dar și despre constrângerile și dificultățile cu care se confruntă fermierii din Republica Moldova în desfășurarea activităților și proceselor colective. La aeveniment au participat reprezentanții Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO) în Republica Moldova și a Proiectului Bancii Mondiale Agricultura competitiva MACP.

 

Obiectivul general al atelierului a inclus discuții cu experți, funcționari publici și lideri ai cooperativelor agricole din Moldova, prezentarea experiențelor din regiune privind dezvoltarea cooperativelor și a grupului de producători / agricultori din Europa prin proiectul BOND (Bringing Organisations & Network Development to the higher levels in the Farming sector in Europe).

 

Un accent deosebit a fost pus pe dezvoltarea cooperării care a implicat schimbări semnificative în sectorul agricol și pe piețele internaționale ale produselor agricole și zootehnice. Analiza diferitelor cadre de reglementare și juridice și a aspectelor fiscale, strategii și metode adoptate în regiune pentru conceperea și implementarea politicilor publice în sprijinul dezvoltării cooperativelor agricole, inclusiv a producătorilor agroalimentari mici și mijlocii.

 

La finalul acestui atelier s-au propus acțiuni de cooperare între Programul BOND și Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului și alte autorități ale Republicii Moldova pentru implementarea activităților pe termen scurt și mediu, în vederea sprijinirii dezvoltării sectorului cooperativelor agricole și a grupului producătorilor din țară.