Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Premiul pentru „Cel mai bun plan de afaceri”, ediția 2019, i-a revenit unei tinere de la Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău

Published on: M, 06/11/2019 - 14:52

16 absolvenți ai instituțiilor de învățământ profesional tehnic din țară au participat la o nouă ediție a concursului „Cel mai bun plan de afaceri”. Premiul mare i-a revenit unei tinere de la Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău, care își propune să lanseze postul de radio ,,Radio Lumea Copiilor”. Concursul a fost organizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA), având suportul financiar al Fundaţiei „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED).

 

Cei 16 finaliști sunt absolvenți ai școlilor profesionale, colegii și centre de excelență, care au câștigat etapele concursului desfășurat în regiunile țării și care s-au reunit la Chișinău, în etapa finală a concursului, pentru a-și împărtăși experiența de elaborare și a unui plan de afaceri, în diferite domenii, inclusiv agricultură, prestări de servicii, alimentație publică.

 

Planurile de afaceri au fost evaluate de o comisie de specialitate, formată din oameni de afaceri, specialiști de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și reprezentanți ai asociațiilor de business. 

 

Secretarul  de Stat, Veaceslav Cernat, a felicitat participanții la concurs, încurajându-i să aplice în practică ideile de afaceri și menționând că: ”Prin aceste proiecte scrise ați  demonstrat că aveți potențial antreprenorial. Aveți oportunitatea de a aplica la programe de granturi pentru finanțarea afacerilor și subvenții pentru afaceri în domeniul agroindustrial. Acest concurs poate fi un început de bun augur pentru  o afacere de succes”.

 

La ediția din acest an, premiul mare i-a revenit  Ecaterinei  Ceban de la Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău pentru proiectul Lansarea unui post de radio ,,Radio Lumea Copiilor”. În același context, locul I a fost câștigat de Victoria Petcova, pentru proiectul „Atelier de coasere a iei și cămășii stilizate”, cu locul II s-a învrednicit Valeria Vataman, care a prezentat planul de afaceri intitulat „Producerea marmeladei în asortiment”; iar locul III i-a revenit lui Danielei Boreț, pentru ideea originală de producere a biscuiților personalizați.

 

Toți finaliștii au fost premiați cu diplome și premii din partea partenerilor, iar doritorilor de a-și pune în practică ideile de afaceri li s-a propus să urmeze cursuri de business la CEDA, dar și să aplice la programul de granturi pentru finanțarea afacerilor.   

 

În cadrul aceluiași concurs, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a  decernat  cu diplome  finalistele: Cătălina Colin, studentă la Colegiul Agroindustrial din Rîșcani, pentru actualitatea și caracterul inovativ al planului de afaceri ,,Producerea Și comercializarea covrigilor”și Gherman Anastasia, de la Colegiul Național de Comerț al ASEM,  pentru promovarea culturii antreprenoriale la nivel rural și urban în planul de afaceri ,,Servicii de turism rural și producerea produselor din trandafir”. Tinerelor le-au fost oferite și premii în valoare a câte 3500 lei.

 

Potrivit organizatorilor, cea de-a VI-a ediție a Concursului „Cel mai bun plan de afaceri” a fost organizată în cadrul Proiectului „Activitatea de instruire în domeniul antreprenoriatului și angajării în câmpul muncii” și a avut drept scop de a promova spiritul antreprenorial în rândul elevilor din instituțiile de învățământ profesional tehnic, prin aprecierea celor mai bune planuri de afaceri elaborate de elevi în cadrul disciplinei „Bazele Antreprenoriatului”.

 

Date de contact:

Serviciul știință, educație și extensiune rurală

0 22 204 - 550