Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

La Chișinău a fost marcată a IV-a ediție a Zilei Mondiale a Mediului

Published on: L, 06/10/2019 - 13:52

În Parcul Valea Morilor  a fost desfășurat o sărbătoare cu mai multe activități tematice consecrate Zilei Mediului, care s-a aflat la la IV-a ediție ți este organizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în colaborare cu partenerii de dezvoltare, ONG-uri de profil, companii private.

 

În deschiderea evenimentului, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Valentina Țapiș, în cuvântul său de deschidere, a făcut referință la importanța mediului ambient pentru sănătatea oemenilor: „noi suntem cei care trebuie să protejezăm planeta. Modernizarea și tehnologizarea vieții a condus la poluarea mediului ambiant. E important ca fiecare din noi să acționeze pentru a diminua sursele de poluare și odată cu aceasta și impactul negativ asupra sănătății. Putem începe prin a renunța măcar o zi pe săptămână la mașinile personale în favoarea transportului public sau a bicicletei”.

 

Sectoarele care generează cea mai mare poluare a aerului în țară sunt: energetic, transport, rezidențial, adică gospodăriile casnice. Eforturile trebuie să fie îndreptate către diminuarea surselor de poluare și înlocuirea acestora cu tehnologii prietenoase mediului, au accentuat organizatorii festivalului.

 

„Cu toții suntem responsabili de poluarea produsă și doar împreună putem contribui la reducerea emisiilor nocive și la îmbunătățirea calității aerului pe care îl respirăm. Împreună transformăm griul în verde”, a subliniat Valeria Ieșeanu, șefă de programe la PNUD Moldova.

 

Participanții la sărbătoare au adunat baterii și tehnică uzată pentru reciclare, au calculat câți copaci datorează planetei, au verificat calitatea apei și aerului, au confecționat, s-au informat, s-au – astfel au sărbătorit sute de oameni Ziua Mondială a Mediului la Chișinău, în cadrul unui festival, aflat deja la cea de-a patra ediție.