Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Locuitorii din raioanele Strășeni și Călărași vor avea acces la apă potabilă

Published on: M, 06/05/2019 - 12:54

Peste 170 mii de locuitori din raioanele Strășeni și Călărași vor avea acces la apă potabilă de calitate, urmare a construcției apeductului Chișinău-Strășeni-Călărași. Pentru realizarea acestui proiect, Guvernul Germaniei a alocat 15 milioane de euro-finanțare nerambursabilă. Pentru demararea lucrărilor de construcție a apeductului, la Guvern, a fost semnat astăzi Acordul de cooperare între Ministerul Agriculturii, Dezvoltӑrii Regionale şi Mediului, Agenția Apele Moldovei, Consiliile Raionale Străşeni și Călărași, primăriile oraşelor Străşeni și Călăraşi, Agenţia de Dezvoltare Regionalӑ Centru și S.A. Apă Canal Chişinău.

 

Prim-ministrul Pavel Filip, a mulțumit partenerilor germani pentru suportul acordat și a menționat că infrastructura și sistemele de aprovizionare cu apă reprezintă o prioritate pentru Guvern. În ultimii 3 ani, 240 de mii de oameni au fost conectați la apă potabilă. Totodată, accesul la apă și servicii de sanitație sunt fixate și în Strategia Moldova 2030, prin care Guvernul s-a angajat ca până în 2030, 99% din populație să aibă acces la apă de calitate, iar 90% – la rețele de canalizare.

 

În aceeași ordine de idei, Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc a vorbit despre importanța asigurării populaţiei cu servicii de calitate, care să contribuie la crearea unui nivel de trai decent: “alimentarea cu apă de calitate şi condiţii adecvate de sanitaţie sunt o necesitate stringentă şi una dintre cele mai actuale probleme, care mai şi previne cazurile de îmbolnăviri provocate de utilizarea apei cu calităţi nepotabile, dar asigură gestionarea mai eficientă a resurselor de apă şi protecţia mediului înconjurător”

 

Proiectul prevede construcția a 53 km de apeduct, care, în prima etapă, va asigura cu apă potabilă de calitate 30 de mii de locuitori ai orașelor Strășeni și Călărași. În etapa a doua, vor fi conectate și alte localități din cele 2 raioane, astfel încât toți cei 170 de mii de locuitori din raioanele Strășeni și Călărași vor avea acces la apă potabilă.

 

Lucrările de construcție a apeductului Chișinău-Strășeni-Călărași urmează să înceapă la primele luni ale anului 2020.