Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Regionalizarea serviciului de alimentare cu apă și canalizare abordată la seminarele teritoriale

Published on: V, 05/24/2019 - 14:16

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a organizat la Chișinău și Florești, un șir de seminare pentru a prezenta autorităților publice locale, politica națională privind regionalizarea serviciului de alimentare cu apă și canalizare.

 

La eveniment au participat și reprezentați ai operatorilor serviciilor de alimentare cu apă și canalizare din raioanele Anenii Noi, Căușeni, Călărași , Dubăsari, Ocnița, Edineț și Briceni.

 

Specialiștii din cadrul MADRM au vorbit despre rezultatele pozitive ale regionalizării serviciului de alimentare cu apă și de canalizare care este un fapt demonstrat la nivelul Uniunii Europene, asigurând servicii calitative prestate în mod continuu. Pentru Republica Moldova, este important prestarea acestor servicii, care actualmente este fragmentată și dispersată, soluția optimă pentru redresarea situației din sector este regionalizarea serviciului de alimentare cu apă și canalizare.

 

Principalul document normativ menit să asiste autoritățile publice locale în procesul de regionalizare îl constituie Ghidul privind regionalizarea serviciului de alimentare cu apă și canalizare. Acest document reglementează modelul instituțional și procedura structurată pe etape, pe care trebuie s-o parcurgă autoritățile publice locale.

 

La eveniment a participat și reprezentantul SA „Apăvital” Iaşi, care a prezentat experiența României și a subliniat aspectele comune cu situația din ţara noastră, menționînd că proiectele regionale și operatorii regionali au avut prioritate la finanțările din partea Uniunii Europene.

 

În cadrul discuțiilor experții pe domeniu au abordat etapele de implementare a politicii de regionalizare prin studii de caz ale operatorilor regionali creaţi în orașele Floreşti, Nisporeni și Cahul.

Participanții la eveniment au adresat experților întrebări cu referire la gestionarea serviciului și crearea operatorilor regionali, oportunitățile oferite de Fondurile Naționale și contribuțiile locale pentru proiecte, în acest sens, precum și obligarea prin lege a conectărilor la canalizare acolo unde există sisteme centralizate.

 

Menționăm că seminarele de informare sunt organizate în cadrul proiectului SDC/ADA „Consolidarea cadrului instituțional în sectorul alimentării cu apă și sanitație din Republica Moldova”, cu suportul Agenției Elvețiene de Dezvoltare și Cooperare și Agenției Austriece de Dezvoltare.

 

Contact: Serviciul managementul proiectelor de mediu

Tel: 022 204-569