Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Astăzi marcăm Ziua Internațională a Biodiversității

Published on: M, 05/22/2019 - 13:32

Din anul 2000, în fiecare an, la data de 22 mai, se sărbătorește Ziua Internațională a Biodiversității, zi proclamată de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prin rezoluția 55/201, din 20 decembrie 2000. Data de 22 mai, reprezintă de fapt adoptarea textului Convenției privind diversitate biologică din anul 1992. Mesajul Zilei Internaţionale a Diversității Biologice2019 este "Biodiversitatea noastră, alimentația noastră,  sănătatea noastră"

 

Proclamarea acestei zile la nivel internațional, are la baza un semnal de alarmă cu privire la problemele privind pierderea biodiversității, inclusiv a speciilor agricole pentru viața și sănătatea umană.  

Agricultura și Biodiversitatea, Serviciile de ecosistem ce rezultă din biodiversitate ne oferă alimente, produse brute, oxigen, apă de băut curată, sol fertil, protecție împotriva dezastrelor naturale și polenizare. De asemenea, contribuie la sănătatea noastră, la un aspect estetic plăcut și la oportunități rezonabile de investiții și locuri de muncă. Pe continentul european,  beneficiile naturale ”gratuite” sunt însă în pericol: 25% din speciile europene sunt pe cale de dispariție, majoritatea ecosistemelor noastre sunt etichetate ca ”degradate” și 30% din suprafața Europei prezintă grade de fragmentare de la foarte ridicat la moderat din cauza activităților economice.

 

În aceeași ordine de idei, menționăm că agricultura este un sector esențial în conturarea stării mediului înconjurător pe viitor întrucât are un rol multifuncțional – recolta este doar unul din produsele sistemului agricol. Alte beneficii derivate din agricultură sunt fibrele, îngrășământul natural, produsele lemnoase brute dar în egală măsură și menținerea biodiversității  solului, surselor de apă, stocarea carbonului, polenizarea, acestea din urmă având deseori o importanță critică în asigurarea durabilității pe termen lung. Pentru a continua să beneficiem de aceste servicii este necesar să conservăm biodiversitatea, atât pe cea din soluri cât și pe cea de la suprafață. Spre exemplu, dacă considerăm doar exemplul polenizării, avem un număr de specii – albinele, fluturii, bondari și multe altele – care asigură servicii de ecosistem în valoare de miliarde de euro. Diversitatea habitatelor și speciilor, indiferent dacă sunt domestice sau sălbatice, contribuie la sisteme agricole bio - funcționale capabile să protejeze culturile de paraziți, să stocheze cantități importante de carbon și să fie mai rezistente la dezastrele natural în comparație cu sistemele de agricultură intensivă.

În acest context, în scopul de sensibilizarea a tinerii generații, reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării, Regionale și Mediului au participat la al IV-lea  Media-Tur”, organizat de Centrul Media pentru Tineret și IREX Europa cu tema: „Monumente ale naturii din Moldova – care sunt pe hîrtie, care ajung să fie ocrotite”.

Tinerii jurnaliști au fost informați despre importanța gestionării durabile a ariilor naturale protejate de stat și de conservarea biodiversității în Republica Moldova.

S-a vorbit despre faptul că, ariile naturale protejate de stat reprezintă principalele componente ale capitalului natural, cu  regim special de protecție, care asigură resursele și serviciile ecosistemice  necesare pentru o dezvoltare durabilă; sunt adevărate ,,laboratoare” unde oamenii pot fi educați în spiritul protecției naturii și a necesității conservării componentelor ei și oferă oportunități de a interacționa cu natura, Eco-turism, cercetări științifice.

Activitățile de protecție ale ariilor naturale protejate de stat sunt determinate de necesitatea realizării obiectivelor Conferinței ONU pentru Dezvoltare Durabilă de la Rio de Janeiro, de prevederile tratatelor internaționale în biodiversitate și angajamentele în cadrul Acordului de Asociere cu UE, inclusivla Compartimentul UE ”Protecția naturii”.

 

Principalele perspective pentru conservarea biodiversității sunt: extinderea suprafeței ariilor protejate până la 8% din teritoriul țării și intensificarea controlului asupra gestionării ariilor naturale protejate; extinderea suprafeței terenurilor împădurite pînă la 15% din  teritoriul țârii; crearea rețelei ecologice naționale și Rețelei europene Emerald; crearea administrațiilor pentru Parcul Național Orhei și Rezervația biosferei „Prutul de Jos”; crearea primei Rezervații biosferei trilaterale Republica Moldova, Ucraina, România: „Delta Dunării  – Prutul de Jos”. Îmbunătățirea  legislației în domeniul  gestionării ariilor naturale protejate și conservării biodiversității

 

Direcția politici în domeniul biodiversității

Tel: 022 204 511