Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Locuitorii a trei sate din raionul Florești au fost conectați la un nou apeduct

Published on: S, 05/18/2019 - 10:55

Aproximativ 3.700 de locuitori ai satelor Zăluceni, Vertiujeni și Târgul-Vertiujeni, raionul Florești, au apă potabilă la robinet. Investiția în construcția și montarea noului sistem, cu lungimea totală de 43,6 km, se cifrează la 29,1 milioane de lei, bani alocați prin intermediul Proiectului Elveției de Apă și Sanitație în Moldova (ApaSan) în cadrul unui amplu proiect de dezvoltare regională implementat de ADR Nord.

 

La inaugurarea noului sistem de alimentare cu apă au participat secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), Valentinna Țapiș, directoarea Biroului de Cooperare a Elveției, Caroline Tissot, președintele Fundației Filiala din Moldova a Fundaţiei SKAT, Jonathan Hecke, reprezentanți ai ADR Nord, autorități publice locale și cetățeni din cele trei localități.

 

În mesajul său, secretarul de stat al MADRM, Valentina Țapiș, a subliniat că obiectivul de a aduce apa potabilă în casele cetățenilor a devenit o prioritate la nivel național ceea ce  contribuie direct la o mai bună calitatea a vieții pentru oamenii din localitățile rurale.  

 

La rîndul său președintele Fundației Filiala din Moldova a Fundaţiei SKAT, Jonathan Hecke, a specificat faptul că: „această colaborarea a permis să realizăm împreună mai multe lucruri decât am fi făcut fiecare în mod independent, iar aceasta ne mobilizeză de a continua lucrurile bune, frumoase și importante pentru cetățenii din Republica Moldova”, au subliniat reprezentanții partenerilor de dezvoltare.

 

La rîndul lor, autoritățile publice locale, au menționat că finalitatea acestui proiect a adus în rezultat și o soluție foarte bună a problemei privind volumul și calitatea apei potabile pentru oamenii din aceste localități, mulțumind partenerilor pentru sprijinul acordat în cadrul proiectului.

 

Amintim că lucrările de construcție-montaj a sistemului de apeduct în satele Zăluceni, Vertiujeni și Târgul-Vertiujeni au fost efectuate în cadrul proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”, implementat de ADR Nord. În satul Zăluceni au fost construite rețele de distribuție a apei potabile cu o lungime de 14,5 km, la Vertiujeni - 17,1 km, iar la Târgul-Vertiujeni - 12 km.

 

De asemenea, au fost montate conducte de aducție cu o lungime totală de 10,7 km și au fost construite sondele și rezervoarele de apă. Cele trei localități beneficiază de apă potabilă din râul Nistru. În perspectivă, sistemul de alimentare cu apă va putea fi dezvoltat în mai multe etape de extindere, pentru a putea alimenta cu apă potabilă 14 localități, cu un număr total de 17 mii de locuitori.

 

   Sursa: www.adrnord.md