Prima        Contact        Harta
 Facebook        Youtube         Flux RSS              

Locuitorii satului Măgdăcești beneficiază de servicii de apă și sanitație modernizate și de calitate

Published on: M, 04/23/2019 - 09:09

Peste 1000 de gospodării din satul Măgdăcești, raionul Criuleni, beneficiază de servicii calitative în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare, grație unui proiect de protecție a mediului, în valoare totală de  33 mln de lei, finanțat din bugetul statului. Ceremonia de deschidere a apeductului a avut loc ieri, în prezența Prim-ministrului țării, Pavel Filip, a ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, a autorităților publice locale și a cetățenilor din localitate.

 

„Acest eveniment aici, la Măgdăcești, este despre cele 1000 de gospodării care au acces la infrastructură. Și aceste proiecte vor continua, pentru că aceste proiecte sunt pentru oameni”, a declarat Prim-ministrul, Pavel Filip.

 

Premierul a menționat că infrastructura este fundamentul de dezvoltare a țării, fiind declarată o prioritate a Guvernului. „Pe parcursul a 3 ani de guvernare, în primii doi ani am conectat 106 mii de gospodării la apă potabilă, iar în al treilea an, avem proiectată conectarea pentru 100 de mii de familii. Dacă toţi ar fi lucrat de aceeași manieră, în 28 de ani de independență, absolut fiecare cetățean ar fi fost conectat la infrastructura de apă și canalizare”, a spus prim-ministrul.  De asemenea, oficialul a subliniat că Strategia Naţională de Dezvoltare „Moldova 2030” are drept obiectiv asigurarea unui mediu ambiant sănătos, accesul la servicii îmbunătăţite de apă şi sanitaţie, gestionarea eficientă a deşeurilor, diminuarea poluării apelor de suprafață și freatice, solului și subsolului, precum și îmbunătățirea condițiilor de trai ale populației.   

 

În același context, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc a menționat că: ”Proiectul realizat în Măgdăceşti, se încadrează perfect în Strategiile de dezvoltare a ţării, fiind un exemplu pentru celelalte localități. Scopul este ca prin asigurarea serviciilor locale de calitate să asigurăm sănătatea populației și protecția mediului înconjurător. Cu suportul Fondului Ecologic Naţional s-a reușit construcția a 31 km reţea de canalizare, 3 km de apeduct, 2 stații de pompare şi o stație de epurate. În prezent, în localitate sunt conectate la apeduct 1 212 gospodării, iar la sistemul de canalizare circa 900 de gospodării”. De asemenea, ministrul a menționat că prin asemenea proiecte, tinerii își vor recăpăta încrederea și vor rămâne să își construiască viitorul în localitățile de baștină. 

 

 

Reprezentanții autorităților publice locale au mulțumit pentru suportul acordat în realizarea proiectului și au menționat că alimentarea cu apă de calitate şi condiţii adecvate de sanitație a fost o necesitate stringentă şi una dintre cele mai actuale probleme, cu care se confrunta populația locală.

 

Date de contact:

Serviciul fonduri de dezvoltare

0 22 204 - 517