În țara noastră va fi implementat Registrul național al emisiilor și transferului de poluanți

Published on: J, 12/28/2017 - 17:23

Din anul 2018, în țara noastră va fi  implementat Registrul național al emisiilor și transferului de poluanți. Documentul este conceput sub forma unei baze de date electronice ce va fi accesibilă publicului și va conține date cu privire la poluanții emiși sau transferați, dintr-o varietate de surse, care pot avea un efect potențial dăunător asupra mediului. Astăzi, în cadrul unui atelier de lucru, desfășurat la Chișinău, au fost nominalizate principalele realizări la capitolul creării Registrului Național.

Potrivit Svetlanei Bolocan, șef al Direcției  politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice, crearea Registrului Național va facilita elaborarea rapoartelor naționale în cadrul tratatelor multilaterale de mediu, la care Republica Moldova este parte.

”Prin prezentarea publică a informațiilor privind emisiile poluante ne propunem să sporim conștientizarea principalelor surse de amenințare la adresa sănătății și mediului și să îndemnăm publicul să ia parte în procesul decizional legat de astfel de amenințări. Concomitent, crearea registrului național de poluanți va obliga agenții economici să elaboreze rapoarte anuale privind emisiile și transferurile de poluanți, ceea ce va oferi un stimulent pentru reducerea nivelului de poluare și pentru promovarea sistemelor de producție mai ecologice și a unor comunități și ecosisteme mai sănătoase”, a menționat Svetlana Bolocan, în cadrul atelierului de lucru.

Precizăm, crearea Registrului Național este realizată cu suportul proiectului GEF/UNEP/UNITAR „Proiectul Global pentru Belarus, Cambodgia, Ecuador, Kazahstan, Republica Moldova şi Peru privind punerea în aplicare a RETP ca un instrument pentru raportare, diseminare şi de sensibilizare privind POP”, implementat de către Oficiul Prevenirea Poluării Mediului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului de comun acord cu Institutul de Treninguri şi Cercetări al ONU (UNITAR), finanțat de Fondul Global de Mediu (GEF).

Managerul Oficiului Prevenirea Poluării Mediului, Tatiana Țugui a menționat, că la nivel naţional, deja a fost elaborat regulamentul și conceptul tehnic al Sistemului Informațional Automatizat REPT, iar activitățile din anul 2018 urmează a fi axate pe elaborarea și aprobarea Ghidului privind aplicarea metodologiilor și tehnicilor de calcul, continuarea instruirilor tematice cu agenții economici, precum și pilotarea Sistemului Informațional Automatizat REPT, pentru a asigura întocmirea raportului cu privire la emisiile și transferul de poluanți pentru anul 2017 către secretariatul Convenției Aarhus. 

”Vor fi organizate sesiuni de instruire, unde vor fi prezentate și testate metodologiile de calcul de către agenții economici și alte instituții vizate. Următoarea etapă, care va fi realizată după dezvoltarea SIA RETP, va consta în pilotarea sistemului informațional și raportarea datelor privind emisiile și transferurile de poluanți, în baza metodologiilor testate anterior”, a menționat Tatiana Țugui.

Totodată, organizatorii au anunțat că instruirile  vor fi organizate cu suportul proiectului ”Consolidarea capacităților pentru dezvoltarea Registrului Național al Emisiilor și Transferului de Poluanți (RETP) și suport în implementarea strategiei SAICM în două țări cu economie în tranziție: Republica Moldova și Republica Macedonia”, finanțat de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu.

 

28 decembrie 2017

Serviciul de presă al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și mediului